Снимка БГНЕС
fallback

Една от водещите новини в украинските медии днес е, че България ще осигури огромна по обем военна помощ за Киев.

"България, която отказва да предостави пряка военна помощ на Киев и да участва в съвместното закупуване на един милион снаряда от ЕС, вероятно ще прехвърли големи количества боеприпаси на Украйна чрез посредници", пише официалната информационна агенция УНИАН, която се позовава на бившия министър на отбраната Бойко Ноев.

Според публикацията по-рано този месец служебното правителство е взело решение да предаде на държавния военен завод ВМЗ-Сопот стари боеприпаси на стойност около 350 млн. български лева (около 180 млн. евро), а през следващите три години държавата да получи подобно количество нови боеприпаси. Схемата официално се обяснява с "необходимост от обновяване на запасите".

В същото време Бойко Ноев отбелязва, че това е "най-голямото превъоръжаване на българските сухопътни войски в съвременната история". Той е убеден, че стотици хиляди снаряди ще бъдат продадени от ВМЗ на Украйна чрез посредници, пише УНИАН.

Според Ноев такова количество оръжия може да обърне хода на войната в определени части на украинския фронт.
Украинската агенция припомня, че миналата седмица президентът на България Румен Радев заяви, че страната ни няма да участва в съвместна поръчка за боеприпаси за Украйна в рамките на европейски проект за закупуване на 1 млн. снаряда.

оставянето на боеприпаси на Украйна през посредници ще позволи на Радев да продължи публично да твърди, че помощ на Киев не се предоставя, посочва УНИАН.

Сутринта министърът на отбраната Димитър Стоянов отрече, е ВМЗ-Сопот произвежда такива снаряди в рамките на европейския проект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 1 година

Библиотеката на Ватикана има строго секретна секция, в която не могат да влизат дори историци и археолози. В тази секция има крило, което е запечатано, твърди се че там има документи за самият Исус Христос. Голяма част от документите там са от историята на България, защо се пазят там може само да буди подозрения за значимостта на нашата раса в миналото. Божидар Димитров е допускан в тази секция само за час, което му е преобърнало изцяло светогледа. Прочетете 12 мита за българската история.

76

Анонимен

преди 1 година

91 С какво ще платят? Имат си чичо Сам, той плаща. А хората в Сопот, Казанлък и Костенец бял хляб ще ядат, а децата им шоколад!

75

Анонимен

преди 1 година

Не вярвайте на нашите,, политици. По добре вярвайте на окрайнските медий.

fallback