Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не напуснат обекта, съобщи Ройтерс.

Във вечерното си видеообръщение той каза, че разговорите му с Гроси са били насочени към енергийната сигурност, включително тази на украинските атомни електроцентрали, които според него Русия използва "за радиационно изнудване на света".

"Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година - това със сигурност е най-лошото нещо, което някога се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика", подчерта украинският президент.

"Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите райони всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност и сигурност са обречени на неуспех", заявил е Зеленски, цитиран на президентския уебсайт.

Гроси заяви, че двамата със Зеленски са имали "обмен на мнения" относно защитата на централата и нейния персонал. Екип от наблюдатели от от агенцията на ООН е разположен в централата от септември. Ръководителят на МААЕ многократно е призовавал за създаване на зона за сигурност около обекта и се опитва да преговаря и с двете страни, но заяви през януари, че постигането на споразумение става все по-трудно.

Запорожието е един от четирите региона, за които Москва твърди, че са анексирани през септември след референдуми, осъдени от международната общност. Русия смята обекта за своя територия, която Украйна отхвърля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase