Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили, които се опитват да завземат украинския град Бахмут, се намират в "тежка" ситуация, тъй като няма признаци Киев да е готов да разпореди на частите си да се изтеглят, заяви лидерът на т.нар. "Донецка народна република" Денис Пушилин, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
Битката за Бахмут, която се превърна в една от най-кръвопролитните от началото на войната, продължава от месеци. Руските войски, предвождани от наемниците от "Вагнер", се опитват да обсадят и завладеят града.

Русия казва, че завладяването на Бахмут, който тя нарича със съветското му име Артьомовск, ще ѝ даде възможност за предприемането на още офанзиви по-навътре в територията на Украйна.

"Ситуацията в Артьомовск остава сложна, тежка, ние все още не виждаме да има каквито и да е предпоставки, че противникът просто ще изтегли частите си", заяви Пушилин в интервю за държавната телевизия "Русия-24".

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че силите му на практика контролират половината град и за украинците остава достъпен само един от изходите му.

Президентът Володимир Зеленски отново заяви, че няма да оттегли украинските части, въпреки че Киев и западни официални лица омаловажиха стратегическото значение на Бахмут.
(БТА, Николай Велев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase