Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия заяви, че е успяла да отблъсне ожесточени руски нападения срещу Бахмут въпреки руските твърдения, че източната половина на града е под контрола на Москва и изявлението на шефа на НАТО, че Бахмут може да падне до дни, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Врагът продължи да напада, без да дава никакви признаци за прекратяване на щурма на Бахмут", се казва в поместената от въоръжените сили на Киев на фейсбук страницата им сводка за положението на бойното поле през изминалото денонощие. "Нашите защитници отблъснаха атаките срещу Бахмут и околните населени места."

Президентът Володимир Зеленски коментира по следния начин във вечерното си видеообръщение битката за Бахмут и за Донбас като цяло: "Това е наш пръв приоритет".

Евгений Пригожин, основателят на руската частна военна компания "Вагнер", каза, че бойците му са превзели източната част на Бахмут.

"Всичко на изток от река Бахмутка е напълно под контрола на "Вагнер", съобщи той в социалната мрежа Телеграм. Река Бахмутка разполовява Бахмут на две, като центърът на града се намира на западния бряг на реката.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери ситуацията на място.

Русия вкарва още войски в битката за Бахмут, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди среща на министрите на отбраната от ЕС в Стокхолм.

"Те понесоха големи загуби, но същевременно не можем да изключим възможността в близките дни Бахмут в крайна сметка да падне", каза Столтенберг.

Това не непременно означава прелом във войната, добави той, но показва, че "не бива да подценяваме Русия".
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase