Снимка: БГНЕС

Миналата седмица жителите на Мачулищи бяха заинтригувани, когато войници и полицаи нахлуха в малкия им град в края на Минск, столицата на Беларус.

Кордони и контролно-пропускателни пунктове бяха издигнати набързо на километри около местната авиобаза, която беше домакин на руските сили по време на нейната отвратителна война срещу Украйна.

В тази мразовита зимна сутрин на всеки беше ясно, че беларуските служби за сигурност, известни като КГБ, са в паника. Беларуските хора, които са отвратени от подкрепата на своето правителство за незаконното нахлуване на Кремъл в Украйна, нанесоха символичен удар право в сърцето на руската армия.

Нашите антивоенни партизани летяха с два дрона над бившата съветска въздушна база и бяха хвърлили бомби върху самолет за наблюдение A-50U - руски шпионски самолет за £275 милиона, използван за атакуване на цели в Украйна. Бериев А-50, който използва радарна система за откриване на далечни разстояния за проследяване на до 60 цели наведнъж, беше сериозно повреден.

За съжаление на белоруското КГБ, героичните бойци на съпротивата, които се подиграваха с руската армия, успяха да избягат от контролно-пропускателните пунктове. Вече са в безопасност извън страната.

Несъмнено Александър Лукашенко, тираничният диктатор на Беларус и самотен съюзник на Кремъл, ще има неудобен разговор, по време на следващото телефонно обаждане от Владимир Путин. Лукашенко ще бъде особено нервен, тъй като дължи позицията си на руския президент. Победих го на общите избори през 2020 г., преди да си го открадне обратно с помощта на тайната полиция и Путин. Руският президент изпрати пропагандисти, финансова подкрепа и в крайна сметка танкове в опит да подкрепи своя стар съветски съюзник – след което го принуди да плати дълговете си, като привлече подкрепа за катастрофалната инвазия в Украйна 18 месеца по-късно.

По-голямата част от моя народ е ужасен от това, което се случва в Украйна. Атаката срещу руския шпионски самолет не е първият пример за съпротива. Киберпартизаните са извършили серия от дръзки хакове върху беларуски държавни бази данни. Бойци от Съпротивата взривиха транспортни мрежи в опит да ограничат доставките на руско оръжие в Украйна. А стотици беларуси се записаха да воюват срещу руския агресор на самата украинска територия.

Докато Лукашенко лае като руско кученце, украинската борба за свобода ще бъде по-тежка. Няма да има сигурна Украйна без свободна Беларус. Поканата на Лукашенко руските войски да извършат хибридна окупация на Беларус постави страната ми в центъра на кризата в Източна Европа. И все пак остава част от решението. Свалянето на Лукашенко би ускорило победата на Украйна.

Днес се срещам с Лео Дохърти, министър на Европа на Обединеното кралство, и Линдзи Хойл, председател на Камарата на общините, за да обсъдим как можем да предизвикаме мирна и демократична революция в Беларус. Благодарен съм за подкрепата на Обединеното кралство досега.

Обединеното кралство поведе пътя в налагането на санкции срещу тиранина и неговите приближени. Но може да се стигне и по-далеч. Имаме нужда от повече парични и вторични санкции, насочени към държавната икономика, която захранва разузнавателната агенция КГБ на Лукашенко и военната машина на Путин.

Сега Карим Хан има огромно влияние като главен прокурор в Международния наказателен съд (МНС) в Хага. Той правилно идентифицира отвратителните военни престъпления, извършени от руските въоръжени сили в Украйна, включително атаки срещу цивилни и критична инфраструктура. Но Хан трябва да погледне към съседната Беларус. Лукашенко също е държавен спонсор на тероризма.

Обединеното кралство и Западът трябва напълно да разберат тази точка. Все още улавяме погрешни сигнали от някои съюзнически нации, които искат да вярват, че Лукашенко е човек, с когото могат да правят бизнес. Някои все още обичат да мислят за него като за потенциален честен брокер, който, не по своя вина, е хванат в капан като пленник на географията и неволен заложник на Путин. Нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Западът трябва да спре да се поддава на лъжите му и да разбере, че Лукашенко съзнателно желае Беларус да бъде васална държава на Русия. Повечето беларуси са типично европейци и искат да живеят мирно в демокрация. Те искат незабавно изтегляне на руските войски от Украйна и Беларус. Те признават, че Лукашенко е военнопрестъпник и се надяват, че той в крайна сметка ще бъде изправен пред правосъдието в МНС.

Обединеното кралство и Западът трябва да подкрепят безрезервно зад тези ключови стратегически цели. Не се преструвам, че ще бъде ясно. Тиранията е като рак, не може да се пребори лесно. Лукашенко, а и Путин, няма да се притеснява от половинчатите мерки от Запада.

Беларусите разбират това, поради което моят народ продължава да поема изключителни рискове, за да покаже на Запада, че си струва да се бори за него. На годишнината от украинската инвазия миналия месец активисти в Минск успяха да избегнат КГБ и за кратко издигнаха огромно украинско знаме на върха на висока сграда в Минск. Съобщението, което придружаваше трогателната снимка, излъчена по каналите на Telegram на съпротивата, гласи: "Беларусите издигнаха знамето на Украйна в Минск, за да отбележат своята солидарност с украинския народ. Да живее Беларус! Слава на Украйна!" Не може да бъде по-ясно .

Светлана Тихановская е лидер на демократичната опозиция в Беларус. Коментарът й е написан за The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase