Снимка: БГНЕС

"Обичате "Междузвездни войни"? Мразите Владимир Путин? Тогава има добра новина - Люк Скайуокър ще започне да продава подписани плакати, за да събере пари за поддържане на доставките на дронове за украинската армия", пише "Политико".

"Решихме да подписваме плакати от "Междузвездни войни", ограничено количество", каза Марк Хамил, актьорът, който играе Скайуокър в култовите филми, в ексклузивно интервю за вестника.

"За истинските хардкор колекционери - особено за тези, които имат разполагаем доход - можете да получите много повече пари ... отколкото бихте си представили."

Точният начин, по който плакатите ще бъдат пуснати в продажба, все още не е уточнен, но идеята "стотици и хиляди хора да участват [в конкурс или търг], това е хитро", казва Хамил.

Очаква се продажбата на плакати да започне следващата седмица и да се случи преди годишнината от войната в Украйна, която се навършва на 24 февруари, а украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Русия планира голяма офанзива.

Още по темата
Това наистина е завръщането на джедая - Хамил разкри, че не е продавал предмети с автограф от 2017 г., когато излезе "Междузвездни войни: Последните джедаи". "Това просто не е нещо, което правя", каза той и добави, че е щастлив да го направи, за да подкрепи Украйна, чиято продължаваща борба срещу Русия е "нищо повече от вдъхновяваща".

Хамил каза, че нещо, което е научил от света(ите) на "Междузвездни войни", е да правиш "правилното нещо за доброто на всички, а не да се занимаваш само с личния си интерес", като добави, че сравняването на двата свята не бива да омаловажава "истинските ужаси на това, пред което са изправени украинците".

"Единият наистина е приказка за деца, първоначално това беше "Междузвездни войни". А реалността, суровата реалност на това, което се случва в Украйна, е потресаваща".

Средствата, събрани от продажбата на плакатите, ще бъдат предоставени на украинската платформа за набиране на средства United24. Хамил стана посланик на проекта на платформата "Армия от дронове" през септември, след като украинският президент Володимир Зеленски лично го помоли да се присъедини към борбата срещу "империята на злото", както той нарече Русия - препратка към Галактическата империя, бруталната диктатура, ръководена от злия Палпатин в сагата "Междузвездни войни".

Актьорът казва, че е "развълнуван" от факта, че проектът за набиране на средства се е развил до това "мащабно, световно събитие", като заявява, че "всичко, което мога да направя, колкото и малко да е то, е нещо, което се чувствам длъжен да направя".

"Армията на дроновете" включва закупуване, поддръжка и обучение на дронове, тъй като според уебсайта на проекта дроновете се използват за наблюдение на фронтовата линия. "Дроновете са толкова жизненоважни в този конфликт. Те са очите в небето. Те защитават границата, те наблюдават", каза Хамил.

Проектът е съвместно начинание на украинските въоръжени сили, Министерството на цифровата трансформация и United24. Последната е създадена от Зеленски и досега е събрала над 252 млн. евро.

Други известни личности - включително групата Imagine Dragons и певицата и актриса Барбра Стрейзънд - също бяха обявени за посланици на платформата.

"Светлината ще победи мрака. Аз вярвам в това, нашият народ вярва в това", каза Зеленски на Хамил по време на видео разговор миналата година, като му благодари за подкрепата на украинския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase