Снимка: БГНЕС

Докато Обединеното кралство и други европейски нации се подготвят да изпратят танкове в Украйна, за да й помогнат да освободи още територии от Русия, кореспондентът на BBC Андрю Хардинг посещава членове на фронтова украинска танкова част, която вече се сблъсква с руските сили близо до Бахмут и Соледар.

Експлозиите идват на всеки няколко секунди, понякога в бързи групи от шест или повече кратки взривове, понякога дълбоки и дълги, разтърсващи гръдния кош, гърмящи през осеяните със сняг хълмове, които се простират по протежение на фронтовите линии близо до Бахмут и Соледар.

След това идват далечните гърмежи, по-краткият удар на минохвъргачен снаряд, който избухва край пътя и от време на време смразяващото костите, шумящо свистене на идващ артилерийски снаряд, който кара мъжете да се гмурнат за прикритие в замръзналите полета.

Това е ежедневният, постоянен, ударен хор на войната в Донбас, където украински и руски артилерийски, ракетни и танкови екипажи се борят, разменяйки си удари в ожесточена, но до голяма степен неубедителна борба за излизане от продължилата месеци безизходица.

"Имаме цел", казва Роман, командир на украинска танкова част. Той внезапно свали ръкавиците си, покатери се върху хлъзгавата, покрита със сняг кула на тъмнозелен танк Т-72 и отвори тежък стоманен люк.

Влад, друг войник от украинската армия, се измъква от близката лисича дупка, където бе затоплял мръсните си ръце на огън, за да помогне. Секунди по-късно експлозия, разтърсваща черепа, отеква в долината и към Бахмут, когато танков снаряд, доставен от САЩ, се изтръгва от дулото на оръдието с оранжева светлина, насочвайки се към руските позиции на отсрещния склон.

"Т-72 са стари танкове – този е на моята възраст",  казва Богдан, 55-годишен украински доброволец, обръщайки се да потупа огромната, клекнала машина от съветската епоха зад него. "Карах един от тях преди близо 40 години – не мога да повярвам, че го правя отново. Но работи. Върши работата".

"Но Леопард би бил по-добър", казва Володимир, друг член на техния тричленен екипаж, с тих кикот.

Плановете за изпращане на германски танкове Leopard и британски Challengers на фронтовите линии в Донбас бяха посрещнати с видимо вълнение от украинските сили, които дадоха тежки жертви през последните седмици около Бахмут и по-специално по време на свирепите борба за близкия град Соледар.

"Имаше много големи загуби. Много е жалко. Тежко е", казва Данило, офицер, отговарящ за ремонта на танкове от 24-та механизирана бригада. Той казва, че настоящата безизходица няма да бъде преодоляна, освен ако чуждестранните танкове не пристигнат в значителни количества.

"Да, ще останем тук. Имаме нужда от тези западни танкове, за да спрем агресията на Русия. С пехота, прикрити от танкове, ще победим със сигурност", каза той.

"Леопарди, Челънджъри, Ейбрамс - всеки чужд танк е добър за нас! Мисля, че имаме нужда от поне 300. И имаме нужда от тях сега!" допълва Богдан.

Всички украинци признават, че Русия разполага с по-модерни танкове, но бяха остри относно тактиката им.

"Руските танкове са малко по-добри от нашите. Те са напълно модернизирани. Но най-вече руснаците са силни, защото се придвижват масово напред, напредвайки над телата на собствените си войници. Нашите командири се грижат повече за живота на своите екипажи, така че ние се опитваме да унищожим врага, като същевременно губим колкото се може по-малко от собствените си хора", обяснява Богдан.

По-старши командир на рота от 24-та бригада с кодово име Хан извежда журналистите в тилова позиция, покрай пресни окопи, изкопани в нивите със специализирани машини, където няколко танка са скрити под маскировъчни мрежи в гориста местност.

"Тези Т-72 се оказаха ефективни при зимни условия. Но те са стари и не са много подходящи за съвременна война. В наши дни всичко е свързано с дронове и най-новите технологии", на мнение е Хан. Той казва, че вярва, че ще отнеме много малко време на неговите екипажи да се адаптират към по-модерно европейско оборудване.

"Ако сте шофьор на танк, вие вече сте човек с над средната интелигентност. Те ще могат да се учат и да се адаптират бързо", допълва той.

Войната в Украйна в много отношения беше явно старомоден конфликт, основан на изтощение, на опустошителни артилерийски удари и на вкопани позиции, напомнящи окопите от Първата световна война. Но войната разкри и ограничеността на танковете - най-ясно в първите седмици на конфликта, когато пъргавата украинска пехота унищожи много огромни руски бронирани колони с ракети, изстрелвани от рамо.

"В старите времена всичко беше за танкове. Сега става дума за тези нови ракетни системи", казва Владимир. Но през следващите месеци западните танкове – ако бъдат разгърнати бързо и в големи количества – могат да играят решаваща роля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase