Снимка: БГНЕС
fallback

Заклещена между буца бетон и кухненската си печка в това, което е останало от апартамента й на деветия етаж, Людмила Омеляненко беше уплашена, премръзнала и сама.

Тогава видяла Марина, една от съседките си на шестия етаж, и разбрала, че другите са още по-зле.

"През дупката в стените я виждах да виси от бетонен блок под мен", разказва Омеляненко пред The Times от болничното си легло в Днепър вчера. "Тя викаше "Мамо, мамо, моля, помогнете!", но майка й беше в безсъзнание."

Трите бяха спасени. Но ракетата KH-22, която в събота порази жилищния блок край реката, където живееше 66-годишната Омеляненко, пенсионирана медицинска сестра, разряза живота и смъртта на десетки други семейства.

Боядисаната в жълто кухня на семейство Кореновски беше изложена като тази на куклена къща, очевидно недокосната с изключение на липсващата външна стена. Купа с ябълки все още стоеше на масата. Столовете бяха спретнато изпънати, с облегалки към пропастта зад тях.

Приятели споделиха онлайн видео от скорошен рожден ден в кухнята. Вместо ябълки, на същата маса беше поставена торта с четири свещи за средната дъщеря на Кореновски, Маша.

Михайло Кореновски, популярен треньор по бокс в Днепър, не оцеля при нападението. Беше съобщено, че семейството му е в безопасност - те го чакали в парка, когато ракетата ударила блока.

Вчера властите в Днепър увеличиха броя на загиналите до 40. Те се опасяват, че под развалините остават още тела, може би десетки.

15-годишната Мария Лебид, капитан на училището и запалена танцьорка, е сред убитите.

В двете стълбища на напълно срутения блок имаше 72 апартамента. Кметът на Днепър Борис Филатов каза, че общо 236 жилища са станали неизползваеми.

Сергей Кириченко, войник, който е загубил ръката си в битка на източния фронт, пристигна на мястото снощи, вярвайки, че бременната му съпруга и двете им деца са сред развалините. Властите се опитваха да го убедят да не се присъединява към спасителните операции.

В болницата, където са лекувани другите ранени, д-р Сергей Риченко каза, че жертвите са дошли с „ужасни“ наранявания. "Изваждахме големи парчета метал и бетон от телата им.Една жена имаше повече от 40 счупени кости."

Общо 30 души бяха приети, от които трима бяха обявени за мъртви при пристигането или малко след това.

Двама души трябваше да бъдат освободени снощи, включително Анастасия Швец, 23-годишна жена, която беше заснета на друга снимка, провиснала от леглото си над останките, твърде шокирана, за да повика помощ. Приятелят й Влад беше убит на фронта през септември, а вчера й съобщиха, че родителите й са намерени мъртви.

Последният спасен жив човек е 27-годишната Катерина Зеленская, омъжена майка на едногодишен син. Риченко каза, че е глуха и й е било трудно да извика за помощ.

Спасителите казват пред The Times, че са видели тялото на съпруга й и ръката на бебето да стърчат изпод масата, когато са я извадили. Телата им все още не са извадени.

След нощ, изложена на суровата украинска зима, температурата на Зеленская имала температура от 31C, доста под това, което се счита за безопасно.

Русия отрече да е атакувала жилищния блок. "Руските въоръжени сили не нанасят удари по жилищни сгради или социална инфраструктура", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл. Ракетата KH-22 обаче е разновидност от съветската епоха, без прецизно насочване. Може да е била насочен към Приднепровската електроцентрала, която се намира съвсем близо.

В болничното си легло Людмила Омеляненко казва, че единственото, което иска, е войната да спре. Синът й, Максим, на 31 години, се бие на източния фронт.

Той видял на телефона си снимки от дома й и последиците от атаката  и карал четири часа, за да бъде до леглото й. "Живея в страх всеки ден, че той ще бъде застрелян", каза тя. "Но тук съм аз!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

335

Цъ

преди 1 година

Да не стане като ракетата в Полша???

334

До 353

преди 1 година

Ами разбира се, че техните имена най- вероятно са други - ти да не мислиш, че Византийците ей така ще ти разрешат .да си сложиш Каквито искаш имена на децата си във Византия?!? Нали точно така ги " приобщават" към своята култура и език и ТОЧНО ТАКА ГИ ПРЕТОПЯВАТ скоропостижно!!! Мнооого си наивен, брат!

333

До 355

преди 1 година

Напротив! Поне 1 от родителите им НЕ е мизантиец, макар че живеят във Византия. Такива случаи - бол!!!Даже и името на гр Солун - ТЕСАЛОНИКИ - НЕ Е ВИЗАНТИЙСКО. И не се прави на четящ!:)

fallback