Снимка: БГНЕС
fallback

Украйна стана де факто член на НАТО, заяви украинският министър на отбраната, тъй като западните страни, някога загрижени, че военната помощ може да се разглежда като ескалация от страна на Русия, променят своя "подход на мислене".

В интервю за BBC Олексий Резников казва, че е сигурен, че Украйна ще получи дълго търсени оръжия, включително танкове и бойни самолети, тъй като Украйна и Русия изглежда се подготвят за нови офанзиви през пролетта.

"Това безпокойство относно следващото ниво на ескалация за мен е някакъв вид протокол", казва Резников."Украйна като държава и въоръжените сили на Украйна станаха член на НАТО. Де факто, а не де юре (по закон). Защото имаме оръжие и разбиране как да го използваме."

Руският президент Владимир Путин определи инвазията си в Украйна като екзистенциална битка срещу западните страни, които искат да отслабят Русия. Руски фигури твърдят, че се бият с НАТО в Украйна, тъй като Западът е снабдил страната с оръжия в това, което те наричат агресивна война.

Украйна от години се стреми да се присъедини към военния съюз между САЩ, Канада и 28 европейски държави, нещо, което президентът Владимир Путин определи като заплаха за сигурността на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за бързо присъединяване, но не е ясно дали пълноправното членство е нещо, което членовете на алианса ще обмислят сериозно дори след като войната приключи, въпреки обещанията за подкрепа. Член 5 от Договора за НАТО гласи, че въоръжено нападение срещу всеки член трябва да се счита за нападение срещу всички.

Резников обаче отрече коментарите му да се възприемат като противоречиви не само от Русия, но може би и от самия НАТО, тъй като алиансът е предприел стъпки да не бъде разглеждан като страна в конфликта.

"Защо би било спорно? Вярно е. Факт е", казва Резников. "Сигурен съм, че в близко бъдеще ще станем член на НАТО де юре."

Соледар, малък град в източната област Донецк, преживя едни от най-интензивните сражения по време на войната
Министърът на отбраната говори в столицата Киев, докато украинските и руските сили продължават да се бият за малкия град Соледар, в източната част на Донецка област, в някои от най-интензивните битки в почти 11-месечната война.

Руската офанзива се ръководи от наемната група "Вагнер", чийто основател Евгений Пригожин, дългогодишен съюзник на Путин, се превърна в остър критик на представянето на руската армия в Украйна.

Във вторник Пригожин заяви, че неговите бойци са завзели контрола над града, обвинение, което беше отхвърлено от Украйна и, което е забележително, от Кремъл, което се смяташе за отпор на Пригожин.

Ситуацията в Соледар е "много трудна", каза Резников, но "под контрол". Той каза, че бойците на "Вагнер" са били използвани в "вълна след вълна след вълна" от атаки, водещи до голям брой смъртни случаи, и че Пригожин се интересува от възможните икономически ползи от превземането на града, дом на най-големите солни мини в Европа.

"Ще спечелят пари от кръв", на мнение етой.

Соледар е на около 10 километра от Бахмут, стратегически град, където украинските и руските сили са участвали в продължила месеци война на изтощение, която е причинила широкоразпространени разрушения и тежки загуби от двете страни. Там наемниците на "Вагнер" също са разположени в големи количества и се смята, че Пригожин е превърнал превземането на Бахмут в лична цел.

Резников казва, че групата "трябва да предостави някакво доказателство, за да заяви, че е по-добра от редовните въоръжени сили на Руската федерация". Ако бъде превзет, Бахмут може да проправи пътя за руски натиск към Краматорск и Славянск, две украински крепости в Донецк, регион, който е ключова цел за президента Путин.

Всички печалби биха били, повече от всичко друго, с изключителна символична стойност за Русия. Те ще да дойдат след поредица от унизителни неуспехи, включително хаотично отстъпление от североизточния район на Харков и изтеглянето от южния град Херсон, единствената регионална столица, превзета от руските сили по време на войната.

Резников твърди, че "приблизително 500 или 600" руски бойци биват убивани всеки ден в цялата страна, докато Украйна губи една десета от тях, цифри, които не могат да бъдат независимо проверени. Той смята, че Русия може да се опитва да събере "сили, боеприпаси и оръжия" за офанзива от райони, които вече окупира на юг и изток.

Междувременно Украйна се нуждае от време, за да се прегрупира и превъоръжи, докато чака доставката на западни оръжия. "Пролетта е най-добрият период за освежаване на движението за всички страни", казма той. "Разбираме, че те ще бъдат готови да започнат и със сигурност трябва да сме готови да започнем."

Той обаче не повтори твърдението, че Русия може да подготвя ново нахлуване от Беларус, предупреждение, което беше отхвърлено от ръководителя на украинското военно разузнаване. Движението от север, казва Резников, "ще отнеме много време, а Русия няма ресурси".

Резников говори ден след като руското министерство на отбраната смени командващия силите си в Украйна, изненадващо съобщение, което се възприема като знак за борба за власт. Генерал Валерий Герасимов, един от архитектите на миналогодишната инвазия, ще се върне на поста, заеман от генерал Сергей Суровикин, който беше назначен през октомври.

Промяната, на мнение е Резников, е резултат от "конфликта между Пригожин и въоръжените сили на Руската федерация". Ген. Суровикин ръководи неотдавнашните брутални атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна, които според Резников "намалиха руските ракетни запаси без никакви резултати", повтаряйки украинско твърдение, че "ракетите им свършват".

След като Полша и Великобритания разкриха планове за доставка на бойни танкове за първи път, Резников казва, че е сигурен, че Украйна ще получи "танкове, бойни самолети или реактивни самолети и оръжия с голям обсег, за да поразяват цели и на 300 км", защото "нещата се променяха" в западните страни.

Той отхвърли опасенията, че това може да предизвика руски отговор, въпреки вече познатите заплахи от Москва. "Има война в моята страна", казва той. "Те удрят моите градове, моята болница, моите детски градини, моите училища. Те убиха много цивилни, много цивилни. Те са армия от изнасилвачи, убийци и мародери. Какво е следващото ниво на ескалация?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

до 43

преди 1 година

Никой няма и да ни пита!В Украйна вече НАТО е доставило такива оръжия каквито България няма да има и след век!

41

Анонимен

преди 1 година

Никой в България не е давал съгласието си покрайна да бъде член на нато. Имаш грешка, чичка. Прегледай се на лекар.

40

ЗелнияПреврат ИДЕ!!!

преди 1 година

Киро никога ама съвсем абсолютно никога даже невър@ никога не е лъгал преди да започне да лъже. Също така той никога не е бил нечестен преди да бъде обезчестен. И най силното му морално оръжие е че Киро, оня Киро, не тоя Киро дето го кирят кярът и курнадяват (малиии Асен къв номер му скрои?? малиии?) В тесен кръг казват на пазара ама кой да вярва. Киро бил изневерил на косматката само веднъж за първи път.

fallback