Снимка: СБУ

Руското външно министерство разкритикува Украйна като "безбожна", "дива" и "неморална" за нахлуването в хилядолетния православен манастир в Киев, съобщи Ройтерс.

Украинската служба за сигурност СБУ и полицията нахлуха в манастира в комплекса на Киево-Печорската лавра в Киев (Киевския манастир на пещерите) вчера рано сутринта като част от операциите за противодействие на подозирана "подривна дейност на руските специални служби".

Обектът е украинска културна ценност и е седалище на подкрепяния от Русия клон на украинската православната църква, който е подчинен на Московската патриаршия.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, като заяви, че е необходима "специална операция“ за демилитаризиране на страната. Украйна и Западът отхвърлиха това като неоснователен претекст за война, в резултат на която загинаха хиляди хора, милиони бяха разселени и  превърна градове в руини.

Още по темата
Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова днес заяви, че няма никакво оправдание за нахлуването и сравни "киевския режим" с Бакхус, римския бог на виното, чието име в руския език често се свързва с неморален хаос, безредие и разгул.

"Това е просто някаква пълна безбожна вакханалия. Няма никакво оправдание или обяснение за това. И не може да има", каза Захарова по радио Sputnik.

"Това е още една част от абсолютно неморалните и диви действия на киевския режим."

Руската православна църква заяви вчера, че обискът на храма представлява "акт на сплашване"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase