Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Електроснабдяването в Украйна е под контрол въпреки серията от руски атаки срещу енергийната инфраструктура и хората няма защо да се паникьосват, заяви украинското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс.

Същевременно ДТЕК, най-големият частен енергиен холдинг в страната, каза, че няма причина хората да напускат Украйна.

Oще по темата
През последните седмици почти половината енергийна система в Украйна беше сериозно повредена при руски ракетни удари и в петък властите в Киев съобщиха, че може да се наложи електричеството в столицата да бъде спряно изцяло.

"Отхвърляме всяващите паника твърдения, които се разпространяват в социалните мрежи и в онлайн медиите и ви уверяваме, че ситуацията около електроснабдяването е сложна, но е под контрол“, заяви енергийното министерство.

В цялата страна са обявени предстоящи спирания на тока, за да могат да се извършат ремонтни дейности и властите призовават домакинствата да намалят потреблението си на електричество с поне 25 процента.

Украинският държавен мрежов оператор "Укренерго" заяви, че днес ще има планирани прекъсвания  на електроподаването във всички области в страната, но те не трябва да се възприемат като неочаквани аварийни спирания на тока.

"Продължаваме да работим, за да върнем светлината на украинците“, написа "Укренерго“ в "Телеграм“.

"Трудно е и понякога отнема повече време, отколкото сме очаквали, но успяваме да намерим решения“, допълва мрежовият оператор.

Главният изпълнителен директор на ДТЕК Максим Тимченко каза, че въоръжените сили, енергийните компании и отделни украинци правят чудеса, за да поддържат подаването на електричество. "Ето защо днес няма нужда да напускате Украйна“, допълни той.

Президентът Володимир Зеленски посочи, че положението е най-тежко в Киев и в шест области. "Работим из цялата страна, за да стабилизираме ситуацията“, заяви той във видеообръщение.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 65. То не е сигурно, че и у нас ще има ток.

74

Неутрален

преди 1 година

До "победата" без ток и светлина.Чичо Сам и англичаните ще им го пренесат с космически кораби,стига да продължават да се бият за тях.Бой до последния укродебил!

73

Анонимен

преди 1 година

ПОД. КОНТРОЛ Е. САМО ЧЕ ГО НЯМА. САМО ЧЕ НЕ ДАВАТ КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРЕД "МАГАЗИНИТЕ" НА ОПАШКИТЕ ЗА ХЛЯБ. ГЛАДЪТ ЗАПОЧНА ДА ДАВА СТРАНИЧНИ ПРИЗНАЦИ.

fallback