Снимка: БГНЕС

Температурите се понижиха в Украйна тази седмица, поставяйки електрическата мрежа на страната под допълнително напрежение, докато инженерите се опитват да поправят щетите, причинени от новите руски ракетни удари, според държавната енергийна компания.

"Поради драматичен спад на температурата, потреблението на електроенергия се увеличава ежедневно в тези региони на Украйна, където захранването вече е възстановено след масирани ракетни удари на 15 ноември по енергийната инфраструктура. Това усложнява и без това трудната ситуация в енергийната система", се казва в изявление на Ukrenergo в петък.

Последният залп от обстрел от Москва беше насочен към критична инфраструктура в множество украински градове, оставяйки 10 милиона души без ток, според президента Володимир Зеленски.

Ukrenergo каза, че ограничава използването на електроенергия в някои райони като "необходима мярка за запазване на стабилността на енергийната система" и разполага с екипи, които "работят денонощно, за да възстановят повредената инфраструктура, за да върнат светлината на украинците".

В много части на Украйна, включително столицата Киев, в четвъртък падна първият сняг за сезона.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase