Снимка: архив, БГНЕС

От украинския национален енергиен оператор "Укренерго" заявиха, че Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон, преди да изтегли войските си от града на западния бряг на река Днепър миналата седмица, предаде Франс прес.

Още по темата
„Електроцентралата, която доставяше електричество за целия западен бряг на Днепър в Херсонска област и значителна част от Николаевска област, е практически унищожена“, написа във фейсбук директорът на "Укренерго" Володимир Кудрицки и добави, че това е едно от „последствията от безсилния страх на окупаторите преди бягството им“.

„По-голямата част от освободените райони на Херсонска област са без електричество от 6 ноември“, каза още Кудрицки. „Правим всичко възможно да осигурим на хората електричество възможно най-скоро“, написа директорът на "Укренерго".

Украйна е "изпратила списъка с оборудване, от което Херсонска област се нуждае, на нашите международни партньори", каза той и добави, че "Полша и Франция вече са отговорили".

Херсон беше първият голям град и единственият областен център, завзет от Русия в хода на нейната инвазия в Украйна, започнала в края на февруари.

Принудителното изтегляне на руските войски под напора на украинската контраофанзива се превърна в унижение за руския президент Владимир Путин, който нареди мобилизацията на 300 000 резервисти през септември.

През последните седмици руската армия извърши няколко вълни от масирани удари с ракети и дронове камикадзе срещу енергийната инфраструктура на Украйна, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase