Снимка: БГНЕС

Огромно мнозинство от украинците смята, че страната им трябва да продължи своята въоръжена съпротива срещу руското нашествие, показва публикувано проучване, цитирано от Ройтерс.

Според допитването, проведено от Киевския международен институт по социология (КМИС) между 21 и 23 октомври, 86 процента от анкетираните казват, че е необходимо да се продължи борбата срещу нашествениците, дори въздушните удари по градове в Украйна да продължат, пише още БТА.

Делът на подкрепящите продължаване на въоръжената съпротива се е запазил висок – 69 процента, дори в източните Харковска и Донецка област, където се водят по-големи сражения и има повече рускоезично население.

От участниците в проучването, които са отговорили на руски, две трети са одобрили продължаването на борбата, докато сред отговорилите на украински този дял е бил 89 процента.

Според заместник-директора на КМИС Антон Хрушетски резултатите от допитването показват, че руските удари по украински градове са постигнали обратен ефект вместо преследваната цел "да всеят паника, отчаяние и да накарат украинците да се предадат".

"Да, ужасът продължава, хора умират или са ранявани, украински семейства са принудени да прекарват вечерите на тъмно. Националната болка от загубите и разрушението обаче не плаши хората", заяви той.

По думите му "украинците запазват силно единство и устойчивост и са готови да продължат борбата до победа".

Проучване на КМИС миналия месец показа, че 87 процента от украинците се противопоставят на всякакви териториални отстъпки в полза на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase