Снимка: БГНЕС

Пентагонът обмисля да плати за сателитната мрежа Starlink на Илон Мъск в разкъсваната от война Украйна, съобщи Politico в понеделник, цитирайки двама американски служители, участвали в дискусиите.

Най-вероятният източник на финансиране ще бъде инициативата на Министерството на отбраната на САЩ за подпомагане на сигурността на Украйна, предназначена да подкрепи страната, докато се бори с Русия, се добавя в доклада.

Още по темата

Мъск каза в петък, че SpaceX не може да финансира за неопределено време Starlink в Украйна, но през уикенда, вероятно заради натиска, все пак обяви в Twitter, че ще продължи да финансира мрежата.

Той потвърди в Twitter , че SpaceX вече е оттеглила искането си за финансиране, потвърждение, че такова искане е отправено.

Говорител на Пентагона каза, че министерството на отбраната няма да спекулира с бъдещи съобщения за помощ за сигурността, преди те да се появят.

В отделен доклад на Financial Times се казва, че Европейският съюз също обмисля финансирането на Starlink в Украйна, цитирайки трима служители, запознати с решението.

Мъск, най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla Inc, наскоро каза, че SpaceX харчи близо 20 милиона долара на месец за поддържане на сателитни услуги в Украйна и че компанията е похарчила около 80 милиона долара, за да активира и поддържа Starlink там.

"За да бъдем точни, 25 300 терминала бяха изпратени в Украйна, но в момента само 10 630 плащат за услугата", написа Мъск в Twitter в понеделник.

Starlink помогна на цивилните и военните на Украйна да останат онлайн по време на войната, като вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров миналата седмица каза, че услугите на Starlink са помогнали за възстановяване на енергийната и комуникационната инфраструктура в критични зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase