Снимка: БГНЕС
fallback

Украйна и Западът да не притискат Русия в ъгъла, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Най-важното е да не притискате събеседника си и дори опонента си в ъгъла. Така че не трябва да пресичате тези граници - тези червени линии, както казват руснаците. Не можеш да ги пресичаш", заяви Лукашенко в откъси от интервю за американския телевизионен канал NBC, публикувани от държавната информационна агенция на Беларус.

Поредица от поражения за руските войски в Украйна промениха хода на войната в полза на Киев. Това създаде опасения в Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия.

"Що се отнася до ядрените оръжия, всяко оръжие е оръжие, създадено за нещо", казва Лукашенко.

"Русия ясно е очертала своята позиция: Не дай си Боже, да има нападение на територията на Руската федерация; в такъв случай Русия може да използва всички видове оръжия, ако е необходимо."

Коментарите му подчертаха засиленото напрежение между Изтока и Запада.

Лукашенко отделно заяви, че е поставил Беларус в така нареченото състояние на повишена тревога за тероризъм. Той свърза този ход със съобщението си от понеделник, че е наредил на беларуските войски да се разположат заедно с руските сили близо до южната граница на Беларус с Украйна.

Беларус позволи на Русия да използва територията ѝ като база за инвазията ѝ в Украйна на 24 февруари.

Последните движения на беларуски войски предизвикаха безпокойство в Киев и на Запад, че Лукашенко може би е на път да включи армията си в подкрепа на военните усилия на Русия.

Политически анализатори твърдят, че това е непривлекателен вариант за него, но той може да не е в състояние да откаже, ако руският президент Владимир Путин поиска това, предаде Ройтерс.

Беларус е почти напълно зависим от Русия в политическо и икономическо отношение. Подкрепата на Путин помогна на Лукашенко да оцелее след масовите протести през 2020 г. Белоруският лидер брутално потуши демонстрациите, а всички водещи опозиционери бяха вкарани в затвора или принудени да избягат в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 1 година

Е коя държава ако е на мястото на Украйна няма да се съпротивлява! Всеки пази своето! Какво искат те! Дори и да я няма Украйна, Русия пак ще граничи с натовски държави! Съдба!

47

toti

преди 1 година

Ти си предател и пълна скръб,а народа на Беларус ще те прати в изгнание!!!

46

Анонимен

преди 1 година

Никой не ги притиска, Зеленски сам ги притисна за кеф :)

fallback