Снимка: БГНЕС/EPA

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия обвини Украйна, че е атакувала руската територия над 100 пъти от началото на месеца, предаде ДПА.

Общо 32 села в граничещите с Украйна Брянска, Курска и Белгородска област са били обстрелвани през изминалите няколко дни. Според ФСС атаките от територията на Украйна са се увеличили драстично.

Няма как да се проверят от независим източник тези твърдения, отбелязва ДПА. По данни на Москва един човек е загинал и петима са били ранени при атаките.

Русия предприе настъпление в Украйна на 24 февруари и оттогава многократно е твърдяла, че нейните гранични региони са подлагани на обстрел.

Запорожката АЕЦ беше отново свързана с електрическата мрежа

Външната електроснабдителна линия на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна беше поправена, след като в резултат на обстрел ядреният обект беше откъснат от енергийната мрежа и се наложи да бъде захранван с аварийни дизелови генератори, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Асошиейтед прес.

Според МААЕ 750-киловолтовата линия е била отново свързана с АЕЦ-а снощи, след като украински инженери са извършили ремонтни дейности. Това е позволило на централата да започне да изключва генераторите, които бяха включени, за да я захранват с електричество, след като последната й връзка с електрическата мрежа беше прекъсната вчера.

Централата е под контрола на руските сили от месеци, но е поддържана от украински персонал. Шестте реактора на АЕЦ-а са спрени, но имат нужда от електричество за охлаждане и други функции, свързани с безопасността./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase