Снимка: БГНЕС
fallback

Тазгодишната Нобелова награда за мир може да осъди войната в Украйна, като отличи опонентите на руския президент Владимир Путин, доброволците, които са помагали на цивилни, или украинския президент Володимир Зеленски, който заема високо място в списъците на букмейкърите.

Или пък може да подчертае изменението на климата и да отличи активист за опазване на околната среда като Грета Тунберг - или да поднесе пълна изненада, както Норвежкият нобелов комитет е правил и преди.

Вестник "Киевски независим" и Зеленски в момента са фаворити да бъдат обявени за носители на Нобеловата награда за мир на 7 октомври, според букмейкърите, като се присъединят към такива като Нелсън Мандела, Джими Картър, Михаил Горбачов и Андрей Сахаров.

"Това може да бъде награда или за вътрешни участници в Украйна - установяване на факти, хуманитарна помощ", заяви пред "Ройтерс" Хенрик Урдал, директор на Института за изследване на мира в Осло.

"Това може да бъде награда и за опозиционери в съседни страни", каза той, като посочи Свяслана Циханоуска от Беларус и руския Алексей Навални, които в момента са в затвора.

"И двамата критикуват действията на Русия в Украйна и са силни привърженици на демокрацията и ненасилието в родните си страни."

Циханоуская и Навални са номинирани за тазгодишната награда, според проучване на "Ройтерс" сред норвежки законодатели, които имат опит в избора на евентуалния лауреат.

Хиляди хора могат да предлагат имена, включително бивши лауреати, членове на парламенти и университетски преподаватели по история или право. Номинациите са тайни в продължение на 50 години, но тези, които ги предлагат, могат да изберат да разкрият избора си.

Миналата година журналистите Мария Реса и Дмитрий Муратов, които се изправиха пред гнева на лидерите на Филипините и Русия, за да разкрият корупцията и лошото управление, спечелиха наградата за мир, като по този начин подкрепиха свободата на словото, подложена на обстрел по целия свят.

Война

В Киев съветник на Зеленски заяви пред "Ройтерс", че наградата за президента ще признае, че той "е поел пълна отговорност в най-опасния момент".

Това ще бъде и награда за "украинския народ, който днес плаща най-високата цена за правото да живее без война", заяви Михайло Подоляк пред "Ройтерс".

Oще по темата
Иван Бездужний, киевчанин, роден в източния град Мариупол, заяви, че Нобелова награда, посветена на Украйна, ще "демонстрира още веднъж подкрепата на света".

"За украинския народ тя би била сигнал, че постъпваме (правилно), че сме на правилния път и трябва да се борим докрай", каза 24-годишният учител.

Все пак Урдал заяви, че органът по награждаването ще бъде "внимателен" по отношение на признаването на лидер на държава, участваща във война, въпреки че Украйна не я е предизвикала, тъй като страна във въоръжен конфликт "винаги е въвлечена в дейности, които са проблематични".

Русия нарича войната в Украйна "специална военна операция" за демилитаризиране на съседката си. Украйна и западните държави отхвърлиха това като неоснователен претекст за агресия.

Климатични промени

Нобеловият орган може би ще иска да постави в центъра на вниманието и "другата екзистенциална заплаха" за света - изменението на климата, каза Дан Смит, ръководител на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

"Бихте могли да съставите коалиция, която да получи Нобеловата награда за мир", каза той.

Според проучването на "Ройтерс" за тазгодишната награда за мир са номинирани Тунберг, британският природоизпитател Дейвид Атънбъро, външният министър на Тувалу Саймън Кофе и групата "Петъци за бъдеще".

Сред другите потенциални лауреати са международна организация като Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН), нейният детски фонд УНИЦЕФ, Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) или Световната здравна организация (СЗО).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Кори

преди 1 година

Днес 1 октомври РД има един нобелов лауреат, бивш президент - Джеймс (Джими) Картър, той успя да помири непомиримите. Беше отдавна, в Кемп Дейвид.

66

Анонимен

преди 1 година

Мухахахахахаха!

65

Анонимен

преди 1 година

Че кой я бръсне тая награда за нещо! Вече я раздават на бандити и убийци.

fallback