Снимка: архив, БГНЕС

При близо 500 атаки срещу здравни обекти в Украйна, извършени от началото на руската инвазия, са загинали най-малко 98 души, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Франс прес.

Още по темата
Ръководителят на европейското подразделение на СЗО Ханс Клуге определи тези нападения като недопустими.

При атаките срещу общо 473 обекта, свързани с медицински грижи, са били ранени също най-малко 134 души, сочат данните на здравната организация. При 399 нападения са били засегнати здравни заведения, 127 са поразили медицински запаси, 69 - транспортни средства, включително линейки, 58 атаки са засегнали медицински персонал, 24 - пациенти, а 12 - складове.

 "Тези заплахи не са само нарушение на международното право. Те са и препятствие за много хора, които се нуждаят от здравни грижи по време на войната", заяви представителят на СЗО в Украйна Ярно Хабихт пред журналисти в Женева чрез видеовръзка от бункер в град Днепър.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отбеляза, че украинската здравна система е била засегнато, но не се е сринала.

"Шест месеца война имаха опустошителен ефект за здравето и живота на украинското население, но въпреки многото предизвикателства системата на здравеопазването успя да оцелее и да оказва помощ на тези места и в онези моменти, когато е най-необходима", посочи в комюнике той.

"Нито една система обаче не може да осигури оптимално здраве на населението си под стреса на войната, ето защо продължаваме да настояваме пред Руската федерация да сложи край на тази война", допълни шефът на световната организация.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase