Снимка: БГНЕС/ЕПА

"Русия се опитва да накара Украйна да започне нови преговори, за да спечели време за прегрупиране и да започне нова офанзива", заяви съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк в интервю за АФП.

"От седмици насам Кремъл "се опитва да убеди Украйна да започне преговори", заяви Подоляк, докато шестият месец на войната наближава своя край.

"По време на тези преговори Москва иска да "замрази конфликта, като запази статуквото в окупираните украински територии. Русия "изпраща предложенията си чрез различни посредници", каза той, без да ги назовава, тъй като в момента Киев няма политически контакти с Русия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се срещна с руския лидер Владимир Путин в началото на август, на няколко пъти заяви, че е готов да действа като посредник.

В петък Ердоган посети Украйна за първи път от шест месеца насам.

Позицията на Украйна беше, че всъщност Москва не желае сериозни мирни преговори, каза Подоляк. Вместо това, каза той, те се опитват да получат "оперативна пауза за своята армия", преди да започнат нова офанзива.

Киев отхвърля всяко решение, постигнато чрез преговори, за украинските територии под руска окупация. Той иска да си върне тези територии, както и териториите, държани от руските сепаратисти на изток - и Крим, който Русия анексира през 2014 г.

"Всички други сценарии представляват само опасна оперативна пауза преди нов кръг на войната. Украинците ще се съпротивляват толкова дълго, колкото е необходимо. Това е екзистенциална война, ние нямаме друго решение. Да се откажем от борбата означава не само унищожаване на украинската държава, но и на всички нейни цивилни граждани", каза Подоляк.

Първите преговори между двете страни в първите седмици на войната не доведоха до конкретни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase