Снимка: БГНЕС
fallback

Няма да останем без гориво, няма нужда излишно да се политизира и да се всява излишна напрегнатост. АЕЦ „Козлодуй“ има запас от гориво. За пети блок на централата има гориво за още едно презареждане, а шести блок за още 6 презареждания. В това увери енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред бТВ.

По думите му, ако Русия откаже да доставя гориво, имаме двама доставчика на ядрено гориво – от американска и френска компании.

Затова дали има опасност за централата в Козлодуй заради ниските нива на река Дунав, Касчиев поясни, че водата от р. Дунав се довежда до централата на АЕЦ „Козлодуй“ с канали и се отвежда обратно до реката с втори канал. Бреговата помпена станция е изчислила, че да може да загребват помпите вода и при случаи, в които исторически се надмине най-ниското ниво на водата в река Дунав, отбеляза Касчиев.

Oще по темата
В момента нивото на водата при помпената станция е над 40 см от най-ниското ниво реката, има запас до критичното ниво до около 1 метър, изтъкна Георги Касчиев.

Според него няма да се стигне до никакви проблеми и помпите ще продължат да изтласкат вода в студения канал на помпената станция на АЕЦ „Козлодуй“. Всяко лято е малко напрегнато, защото р. Дунав спада всяка година през лятото, като се следи не с тревога, а с известно напрежение, уточни Касчиев. Като се повишава температурата на водата в Дунава, мощността на електричеството леко намалява, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

юлиян

преди 1 година

До Анонимен43;Браво,бе мозък.Най-накрая и ти да родиш нещо ''умно''.Да-а,това се казва ''евроцивилизационна'',''политкоректна'' логика.От тук вече не си далече от ''хуманна'',оправдана от ''евроатлантическата'' си насоченост, ядрена война.Стъпи,стъпи,чувствам,че ще родиш още нещо ''уникално'',още някой ''бисер'' за бъдещите поколения.

38

юлиян

преди 1 година

До Анониме;Нека си прави.Нейна си работа.Да не е у нас,на наша територия.Американците защо не го вземат.Сигурно имат ядрено гориво в излишък или по-вероятно,което си е истина,не искат да рискуват замърсяване на територията си.А също така им излиза по-евтино и без проблеми.

37

Анонимен

преди 1 година

От отработеното гориво Русия прави гориво за ядрените си подводници и ледоразбивачи.

fallback