Снимка: БГНЕС

Международната тревога от артилерийските атаки през уикенда срещу украинския ядрен комплекс в Запорожие нарасна, а Киев предупреди за риска от катастрофа от типа на Чернобил и призова районът да бъде превърнат в демилитаризирана зона.

Още по темата

Ръководителят на Организацията на обединените нации призова за достъп до централата, докато Киев и Москва си разменяха обвинения за обстрела на южния регион, превзет от руски окупатори през март и сега набелязан от Киев за контраофанзива.

"Решението, което изискваме от световната общност и всички наши партньори е да се изтеглят нашествениците от територията на станцията и да се създаде демилитаризирана зона на територията на станцията", заяви Котин по телевизията.

"Присъствието на миротворци в тази зона и предаването на контрола върху нея на тях, а след това и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем."

Въпреки обстрела комплексът в Запорожие работи в "нормален режим", цитира руската информационна агенция "Интерфакс" изявлението на установения от Русия ръководител на местната администрация.

Украйна обвини Русия за подновения обстрел в района на централата в събота, който според нея е повредил три датчика за радиация, а двама работници са хоспитализирани заради наранявания от шрапнели.

Това беше второто съобщение за обстрел на централата в рамките на няколко дни, след като бяха повредени електропроводи, обслужващи централата.

Руският орган на Запорожската област заяви, че украинските сили са ударили обекта с ракетен комплекс, като са повредили административни сгради и склад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase