Снимка: БГНЕС

Северна Корея може да изпрати свои работници в контролираните от Русия територии в Източна Украйна, според руския посланик в Пхенян. По думите му този ход би представлявал предизвикателство пред международните санкции, наложени на страната заради програмата й за ядрени оръжия, пише в свой материал на The Guardian.

Руският посланик Александър Мацегора вижда "много възможности" за икономическо сътрудничество между Северна Корея и сепаратистките Донецка и Луганска републики, въпреки санкциите на ООН. Мацегора смята, че севернокорейските работници могат да се окажат от голяма полза за възстановяването на разрушената от войната инфраструктура в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

"Първо, висококвалифицираните, трудолюбиви и готови да работят в най-трудни условия корейски строители ще бъдат от много сериозна помощ при решаването на задачите по възстановяване на разрушените <...> социални, инфраструктурни и индустриални обекти“, казва посланикът в интервю за "Известия".

Според него севернокорейците могат да бъдат много полезни във всички предприятия на черната и цветната металургия, транспортното машиностроене и електроенергетиката. "Корейските партньори проявяват голям интерес към произвежданите в Донбас резервни части и агрегати и към обновяване на производствената си база", добавя посланикът.

Коментарите на Мацегора идват дни след като Северна Корея официално призна двете сепаратистки републики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase