Снимка: БГНЕС
fallback

Във вторник руските власти в югоизточната част на Запорожка област в Украйна, която отчасти е под руски контрол, заявиха, че е постигнато споразумение за продажба на зърно в чужбина, главно в Близкия изток, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, предаде "Ройтерс".

Украйна обвини Русия, най-големия износител на пшеница в света, че краде зърно от териториите, които руската армия е завзела. Москва отрича това. Войната е нарушила износа на реколтите от Украйна през Черно море.

ТАСС цитира Евгени Балицки, ръководител на руската администрация на Запорожка област, според когото планираните сделки включват продажби за Ирак, Иран и Саудитска Арабия.

Той заяви, че има договор за доставка на 150 000 тона зърно за Иран, като добави, че руски селскостопански търговци и държавни компании купуват зърно от фермерите в региона."Цените в момента не са лоши", каза Балицки пред ТАСС.

"Фермерът получава около 200 долара за тон зърно, което е чудесно, защото производствените му разходи са около 120 долара, дори като се вземе предвид дългият период на съхранение, който беше принудителен", каза той.

Цените на руската пшеница с 12,5% съдържание на протеин и за доставка от черноморските пристанища в края на миналата седмица възлизаха на 375 долара за тон франко борда (FOB).

През тази седмица регионът ще получи 300 железопътни вагона, за да ускори доставките на зърно от Русия, в допълнение към доставките с камиони, каза Балицки.

"Железопътната линия все още не работи в много големи обеми, доскоро имахме само 11 вагона", каза той и добави, че процесът на контролно-пропускателните пунктове към Крим е опростен.

Според Балицки преди скорошното начало на тазгодишната реколта регионът е имал на склад около 1,5 млн. тона зърно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

14 Кой ти каза това. Какво образование имаш че си позволяваш да ни занимаваш със сорроски опорки. Айде малко по внимателно и учтиво

18

Анонимен

преди 1 година

18. Одеса е културно исторически град и никой няма да го превзема. Той сам ще се присъедини със специален статут като Севастопол например.

17

Анонимен

преди 1 година

19. Никаква лепта няма да му се дава. Пълна финансова ревизия за него.

fallback