Снимка: GettyImages

Вкопчени упорито в изплъзващата им се глобална хегемония, лидерите на най-заможните и най-развити икономически държави обсъждат конкретно "съдбините на света". За да не ги отвлича нищо, германските власти събраха почти 18 000 полицаи да охраняват срещата на върха на Г-7 от многобройните протестиращи и антиглобалисти. И явно ненапразно, пише официалното издание на руското правителство "Росийская газета" в коментар за открития вчера в замъка Елмау тридневен форум на групата на седемте големи богати демокрации.

По данни на ДПА в съседен Мюнхен са пристигнали над 4000 активисти, планирали традиционните за подобни срещи демонстрации. Германските органи на реда очакват акции с участието на общо към 20 000 антиглобалисти, надяващи се доста да развалят атмосферата на "солидарност". А именно върху единството на Запада във връзка с рязката ескалация на международната обстановка заради конфликта в Украйна смятат основно да акцентират на тази среща лидерите на Г-7, посочва вестникът.

"Росийская газета" припомня в тази връзка изявление на германския канцлер Олаф Шолц, според което форумът ще изпрати към света сигнал, че Западът е "единен повече от всякога" – но също и заглавия в медиите "за задълбочаващо се разцепление в подходите към Украйна".

"Голямата седморка" взе безпрецедентно решение, като се задължи безсрочно да подкрепя Украйна. На Киев ще се дава колкото трябва и когато трябва. А кой ще определя броя на тези "трябва", остана засега без отговор, пише наблюдател на в. "Комсомолская правда".

Сега украинският президент Володимир Зеленски всякак ще експлоатира това решение не само в страната си, а и на външнополитическата арена. И е направо трудно да предположим как ще нараснат апетитите на Киев. Друг въпрос е как ще реагират данъкоплатците във всички страни от Седморката. Те "вече започват да схващат, че Украйна е една такава много голяма и много черна дупка, в която колкото и да пращаш какво ли не, всичко ще отиде напусто, всичко ще изчезне", се казва в текста.

"Колко мъдри бяха нашите ръководители в Москва, когато казаха, че форматът на "Голямата седморка" и превръщането й в "осморка" не интересуват Русия. Няма какво да правим там сред тези интелектуално непълноценни", заявява "Комсомолская правда".

Няма никакви признаци за смекчаване в отношението на Седморката към Русия, гласи извод на агенция РОСБАЛТ от изказвания на участници в срещата.

Членките на клуба на водещите държави вече обявиха, че ще продължат натиска върху Русия, като договорят нови санкции. А ключовата интрига на срещата е, че след нея може да стане ясно колко далеч може да стигне този натиск. С други думи, членките на Г-7 ще трябва в една или друга форма да отговорят имат ли обща представа как виждат евентуалната победа над Русия, прогнозира в. "Независимая газета".

Ако съдим по данните за броя на компаниите, напуснали руския пазар, публикувани ежедневно от екип начело с професора от Йейлското бизнес училище Джефри Зоненфелд, излиза, че по въпроса за натиск срещу Русия единство вече няма. От страната са си тръгнали почти половината британски и близо 30 на сто от американските и от канадските фирми. И най-много 5 процента от германските, а още по-малко от японските, посочва "Независимая газета". Изданието все пак прави уговорката, че от руския пазар си тръгват "най-знаковите брандове"./БТА

Коментари Напиши коментар

71

смешник

преди 5 месеца

До Анонимен 78: това да не ти е Сирия ве ебалник? ще ги опърлят като врабчета, един ватник нема да остане!

70

Ватеник

преди 5 месеца

"...Сега украинският президент Володимир Зеленски всякак ще експлоатира това решение не само в страната си, а и на външнополитическата арена. И е направо трудно да предположим как ще нараснат апетитите на Киев." Яд ли ви е злобни русначета, а? пак ще си останете *** на европа, а може и да ви разцепат.

69

Анонимен

преди 5 месеца

Каква Украйна какви простотии дрънкате да се затрие Украйна да се пуснат новият модел сарман по Англия Франция и Германия Зеленски да бъде линчован на червеният площад