Снимка: архив, БГНЕС

Мощни оръжия достигат в Украйна по-бързо от знанията как да бъдат използвани, пише американското издание "Ню Йорк таймс". На войниците, отчаяно нуждаещи се от модерни оръжия, с които да противодействат на руските сили, се налага да прибягват до "Гугъл транслейт" (приложение за онлайн преводи), за да дешифрират инструкциите за новите си оръжия, твърди вестникът.

Още по темата
Украинските лидери често призовават за доставки на високотехнологични западни оръжия и оборудване, като се надяват, че новите противотанкови управляеми ракети, гаубици и ракети със сателитно насочване ще им донесат победа. Oсвен че се нуждаят обаче от ново военно оборудване, украинските военни трябва да знаят и как да го използват, коментира изданието. Според анализатори има опасност да бъде повторен неуспешният подход на САЩ, които снабдяваха афганистанската армия с оборудване, което не можеше да бъде поддържано без огромна логистична подкрепа.

Междувременно президентът Зеленски отново призова за по-бързо пристигане на повече оръжия, като заяви, че нещата могат да станат много трудни за Украйна, ако руските сили пробият фронтовата линия в Донбас, където Северодонецк е основният град, който все още не е в руски ръце, пише британският в. "Дейли телеграф". Великобритания обеща да изпрати далекобойни ракети в Украйна, след като САЩ обещаха същото. Тези обещания разгневиха руския президент Владимир Путин, който заплаши, че Москва ще нанесе удари по цели, които досега не е поразявала, припомня изданието. Кремъл предупреди Запада, че всякакви доставки на оръжия с далечен обсег на действие за Украйна, включително от Великобритания, ще го принудят да увеличи усилията си за изтласкване на украинските войски по-далеч от границата с Русия.

Зеленски също така предупреди вчера, че неговите войски са превъзхождани от "по-силната" руска страна в битката за контрол над Северодонецк, отбелязва британският вестник. "Държим се" в ключовия град, но "те са повече и са по-силни", цитира изданието думи на Зеленски от негово изявление пред журналисти в Киев, направено ден след посещението му на фронтови позиции в Лисичанск, който се намира от другата страна на река Северски Донец срещу Северодонецк.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase