Снимка: БГНЕС

Три месеца след руската инвазия в Украйна, САЩ и техните съюзници обсъждат неизбежния въпрос: Как ще приключи войната? През последните дни президенти и министър-председатели призоваха за победа в Украйна. Под повърхността обаче се появяват дълбоки различия около тълкуването на понятието "победа".

В основата на тези разногласия стои въпросът дали 30-годишните усилия на Русия да се интегрира в международната общност трябва да спрат. Докато Съединените щати наричат Русия "държава парий", която трябва да бъде откъсната от световната икономика, други - особено в Европа - предупреждават за опасностите от изолацията и унижението на Путин. Този аргумент се използва все по-често, докато американските амбиции стават все по-силни. Сега Вашингтон вижда идеална възможност да накаже руската агресия, да отслаби Путин и да подкрепи НАТО, като същевременно изпрати косвено послание към Пекин за опасностите от териториално анексиране.

Несъгласие по отношение на целите

Разногласията относно целите на войната изплуваха тази седмица на форума в Давос, когато Хенри Кисинджър заяви, че Украйна трябва да отстъпи някои територии. Минути по-късно украинският президент Зеленски обвини Кисинджър, че се опитва да облагодетелства Москва.

В западния алианс се появяват пукнатини, като се чуват гласове, призоваващи Украйна да отстъпи територия.

НАТО и ЕС приеха обща позиция по украинската криза. Това единство обаче е застрашено. Унгария налага вето на ембаргото върху руския петрол, докато европейците дори не се опитват да ограничат вноса на руски газ. Ръководствата на държавите от Централна и Източна Европа, благодарение на опита си от съветското господство, изразяват твърди позиции, като дори изключват разговори с Путин. Франция, Италия и Германия, най-богатите и най-големите страни от ЕС, са обезпокоени от перспективата за продължителна война и от икономическите загуби от нея.

Макрон и Драги

Богатите европейски държави гледат на Русия като на неизбежен съсед, който не може да бъде оставен завинаги в изолация. След преизбирането си за президент на Франция Еманюел Макрон започна да говори за перспективата за мир, който не трябва да се основава на унижението на Русия и може да включва териториални отстъпки от страна на Украйна. Италианският министър-председател Марио Драги призова за прекратяване на огъня преди две седмици. Драги, който традиционно заема твърда антируска позиция, заяви, че санкциите са полезни за привличането на Русия на масата за преговори.

Въпреки че Зеленски е предпазлив и се въздържа от прекомерни искания или от призоваване за сваляне на режима на Путин, той многократно призовава руснаците да се върнат на линията отпреди 24 февруари. Само тогава, казва Киев, Украйна ще може да преговаря сериозно с Москва за прекратяване на огъня и компромис.

Анализът е на Стивън Сангър за New York Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase