Снимка: БГНЕС
fallback

Според украинското разузнаване Русия е провела зловеща операция за изваждане на телата на загиналите от потъналия крайцер "Москва".

Флагманът на Черноморския флот на Путин беше потопен на 14 април от украинските ракети "Нептун". Русия все още не е признала за огромния брой загинали, като досега Кремъл е съобщил само за една жертва на удара. Украинското военно разузнаване обаче твърди, че Русия е извършила двуседмична спасителна операция, включваща седем кораба, след потъването на "Москва".

Тази информация идва на фона на ново твърдение, че млади морски моряци са били "оставени да се удавят", докато "офицерите избягали от кораба като плъхове".

"Москва" е най-големият руски военен кораб, потопен след Втората световна война и първият с подобен размер след ARA General Belgrano по време на Фолклендската война през 1982 г.

"Те извадиха телата, премахнаха цялото оборудване, което беше класифицирано, и почистиха крайцера", каза Вадим Скибицки, говорител на Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Киев. "Взели са това, което не е трябвало да попадне в ръцете на трета страна."

Каналът в Telegram Ishi Svoikh добави: "Не е напълно ясно какво се е случило с телата след това."

Последните твърдения потвърдиха по-ранно руско твърдение, че корабът е потънал по време на тегленето му към военноморското пристанище Севастопол.

Корабът стана печално известен, след като се появи запис, на който руски войник от "Змийския остров" казва на екипажа на "Москва" да "върви на майната си".

А само преди дни баща, който е загубил сина си на борда на кораба, 43-годишният Дмитрий Шкребец, заяви: "Нямаше спасителни усилия. Офицерите избягаха от кораба като плъхове, моряците бяха изоставени. Той обеща: "Путин ще отговори лично. Той е свикнал да лъже."

Шкребец загуби 20-годишният си син Егор.

"Искате ли да знаете защо няма оцелели тежко ранени от "Москва"? Защото ги потопиха заедно с крайцера. Не можаха да извлекат кораба до Севастопол, защото всички щяха да разберат какво се е случило, така че през нощта от 13 срещу 14 април го изтеглиха по на юг и го потопиха. Това е голата истина. Страшната, ужасна истина и аз ще я докажа", написа той. "Времето ще мине и аз ще го докажа. Вижте какви ужасни зверове имаме като начело на държавата ни."

Той потвърди, че синът му е бил наборник, който не е подписал договор като професионален член на флота, както много други на кораба.

"Болката е неудържима", заяви Шкребец. "Ако Егор беше подписал договор, щях да мълча, защото това би означавало, че е обучен и готов за война, но не го направи. Има толкова много като него. Обстоятелствата за смъртта им са ужасяващи, те бяха предадени и оставени да умрат. И сега висшите военни офицери трябва да бъдат уволнени", обясни бащата.

"Ще дойде време и аз ще публикувам голямо разследване за случилото се", заканва се Шкребец. "В момента мога да кажа едно: най-високите чинове са виновни за смъртта на Москва. Там има предателство и небрежност. Ще кажа повече за това по-късно, ако доживеем да го видим. Здравето ни се разклати от това заради нервите. Аз не съм враг на моята страна."

49-годишният адмирал Игор Осипов, отговарящ за Черноморския флот, не е бил виждан, откакто флагманският му кораб "Москва" потъна, което доведе до слухове, че е отстранен или задържан или дори е бил на борда.

Ала източници от флота казват, че той остава на бюрото си, но "не е в настроение" да присъства на събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 1 година

Русия вече я отпишете скоро ще има Украина-Русь със столица Киев!

96

Анонимен

преди 1 година

Корабът стана печално известен, след като се появи запис, на който руски войник от "Змийския остров" казва на екипажа на "Москва" да "върви на майната си".!?! Май беше украински войник!

95

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 99 "на които Зелински им забрани да говорят майчиния си език и да се сдружават в партии." Интересно, как така тези "репресирани" от "ЗелИнски" хорица, че и руснаци при това, при появата на "освободителите" руснаци бягат със всички сили от тях? Що така?

fallback