Снимка: БГНЕС
fallback

Като доброволец, работещ заедно с Червената армия, докато тя води кървавите си битки срещу нацистка Германия в Харков в Източна Украйна, 99-годишната Ливдмила Лиштванонва се налага да взима с голи ръце неизбухнали снаряди и боеприпаси, за да помогне да разчистят улиците за воюващите мъже и жени . "Дори от покривите на сградите", спомня си тя с усмивка. "Ние се борихме за нашата земя."

Харков, преди осем десетилетия, както и днес, е бил мястото на ожесточени битки, в които са били загубени много животи и Лищванонва казва, че тя и майка й, която е била медицинска сестра, трябвало да напуснат родния си град и да се върнат в село в покрайнините му след като апартамента им е унищожен при бомбардировка.

Лищванонва се оплаква, че последните два месеца, особено звуците и гледките от обстрела, водят до завръщането на неприятни спомени. Този уикенд, докато Украйна тихо отбеляза деня на възпоменание и помирение, а Русия се подготвяше за по-шумния ден на победата в чест на победата над нацистка Германия, тези размисли са още по-трогателни.

Но сега има нови спомени.

От прозореца на оскъдно декорираната си стая в старческия дом до Киев, в село Чайки, в западните покрайнини на украинската столица, близо до сега печално известните и опустошени градове Ирпин и Буча, Лищванонва само преди няколко седмици наблюдава как съседен бизнес център потъва в пламъци след удар от ракета.

Подобно на останалите 160 обитатели на дома, тя прекарва дни в прашното му и тъмно мазе в разгара на битката и по-късно трябва да бъде евакуирана в центъра на града, когато руски войници на 8 март се изкачиха през ограда по периметъра, за да изстрелят своите дронове от градините му.

"Имахме проблем с боклука, тъй като не можехме да го изхвърлим. Копаех голяма дупка в земята, за да сложа отпадъците там, когато изведнъж видях руснаците да се катерят през оградата", спомня си 38-годишният Евхен Кривцов, директор на институция. "Бях в голяма дупка с лопата. Мислех, че времето ми вече е изтекло."

Благодарение на украинската защита на Киев, престоят на руснаците в дома се оказа кратък, а победата на Украйна в битка позволи на всички да се върнат преди три седмици. 42-годишната Тетяна Рудик, заместник-директор на дома, се смее, като признава, че персоналът е проверявал зад всяка завеса и във всяка стая за руски войници. Но има дълбока скръб за трите жени, които живеят тук, които са достатъчно големи, за да имат спомени от войната с Германия.

Лищванонва, която живее в стая 407, казва, че винаги е смятала себе си за рускиня и "няма да избира страна". "Това е като всяка друга война – две политически партии се бият, защото някой иска да бъде забелязан", казва тя. Но Лищванонва добавя: "Ние се борихме за мир във Втората световна война. Просто искам мир. Изграждането е много по-трудно от разрушаването."

Мария Лебид, на 94 години, в стая 406, която взима пистолет за Червената армия, е твърде болна, за да говори дълго, но плаче, когато се повдига въпросът за войната, както и Валентина Литс,на  94 години, от стая 444, която казва, че не може разберете как такъв брутален конфликт отново е дошъл в страната – и то чрез Русия.

Бащата на Литс, Павел, е бил в артилерийския корпус на Червената армия по време на боевете около Киев през 40-те години на миналия век. Тя си спомня писмо,  в който той говори, че му е заповядано да обстрелва район, в който руските войници са в близък бой с германците. "Той каза, че не знае дали собствените му хора са оцелели", споделя Литс.

Тя има двама внуци в Русия на около 40 години. Те не говорят за конфликта с нея, когато се обаждат, казва тя, въпреки че един от тях изглежда вярва в "специалната военна операция на Путин".

И все пак Литс, която прекъсна четенето си на някои стари изрезки от вестници за здравословния начин на живот, за да си спомни и сподели мислите си с The Guardian, изглежда почти неудобно да признае, че това, което чете и чува в новините, я е изпълнило с емоция, която е била чужда и немислима за нея досега.

"През целия си живот се чувствах добре с руснаците", казва тя, спирайки за да овладее емоциите си. "Взех някои хапчета за безпокойство, преди да дойдете, но не действа", добавя тя, преди да продължи: "Съпругът ми беше от далечния изток на Русия и майка му не искаше той да се ожени за украинка, но аз се разбирах добре с руснаци. Сега виждам и чувам какво се случва, убийството и изнасилването, смъртта на деца и чувствам омраза, изпълнен съм с омраза. И никога не съм мислила, че ще мразя руснаците, никога."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Solar Power

преди 1 година

До тя: Ще се върнат не безпакойся :) Първо трябва руснаците да си заминат за да има къде да се върнат хората.Защото много от тях няма къде да се върнат заради руските из род и. Нали разбираш или си поредния напръскан от гъзграждане ? По се притеснявай защо България не копа собствен газ и петрол (по нареждане на масква), няма собствен терминал (пак същото), няма тръби към други държави (пак същото) и купува над 90% от газа от русия (пак по нареждане от там) :) Това трябва да мислиш !

27

тя

преди 1 година

Да се върнат и бежанците от България , какво още чакат тук ? Хареса им да си ги отглеждаме !

26

Анонимен

преди 1 година

Всички сме против този въоръжен конфликт, но нима с арогантното си и иронично поведение срещу Русия, Украйна мислеше, че ще си спечели симпатии? Жал ми е и за двете страни, но още повече ми е жал за нас, защото ни подтикват да избираме страна в конфликта, което си е чисто изнудване да изберем Украйна. Ние не сме страна в този конфликт и не можем да бъдем, защото каквото и да решим ще има само недоволни. Всеки гризе кинти от това, само ние гризем мамyлa.

fallback