Снимка: БГНЕС
fallback

Британски представители съобщиха по-рано днес, че Русия е загубила значителен брой военни и важно оборудване, когато украинските сили са осуетили опита им да преминат река в източната част на страната, информира Асошиейтед прес.

Командването на въздушнодесантните войски на Украйна публикува снимки на повреден според него руски понтонен мост над река Сиверски Донец и няколко унищожени или повредени руски военни превозни средства наблизо. В информации от украинска страна се казва, че по-рано тази седмица войските са осуетили руското преминаване през реката, като десетки танкове или военни превозни средства са били повредени или руските войници са били принудени да ги изоставят, предаде БТА.

При опита си да премине реката Русия е загубила "значителни" елементи от поне една батальонна тактическа група - около 1000 военнослужещи, както и оборудване, използвано за бързо разгръщане на импровизиран понтонен мост, заяви британското министерство на отбраната.

Oще по темата
"Преминаването на река в оспорвана обстановка е изключително рискована маневра и говори за натиска, под който са поставени руските командири, за да постигнат напредък в операциите си в Източна Украйна", отбелязва британското министерство в ежедневната си информационна сводка. "Те (руските командири) полагат всички усилия да направят това, дори след като пренасочиха войски от други части на страната към Донбас", се казва в изявлението.

Същевременно в публикувано изявление на британския министър на отбраната Бен Уолас се казва, че по-рано тази седмица той и американският му колега са обсъдили следващите стъпки за подпомагане на Украйна, включително военна помощ. Разговорите на Уолъс и Остин са били в сряда във Вашингтон, предаде Ройтерс.

"Ще продължим да работим, единни и решително, за да осигурим на Украйна това, от което тя се нуждае, за да се защити срещу непровокираното руско нахлуване", се казва в изявлението на Уолъс.

Той заяви, че са обсъдени следващите стъпки за предоставяне на отбранителна подкрепа за Украйна, както и AУКУС (пакт за отбрана между Австралия, Съединените щати и Великобритания), бъдещето на НАТО и други аспекти на общата сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 1 година

Загубите на Украйна са много повече. Но Запада и по точно ЕС ще ги плаща на САЩ. Те не дават нищо безплатно. Само вземат.

83

Анонимен

преди 1 година

Гошо ти си момче лошо меко казано.

82

Гошо

преди 1 година

Не само че са ги пилнали, но тъпите руснаци са опитали да минат реката 3 пъти и 3-те пъти са избити като кучета. Украинците чакат 4-ти и 5-ти опит за минаване, за да си подобрят рекорда.

fallback