Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Президентът на Украйна заяви, че търговията в пристанищата на страната е застинала и призова международната общност да предприеме незабавни стъпки за слагане на край на руската блокада, което да позволи да се придвижат доставките на пшеница, за да се предотврати световна продоволствена криза, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Володимир Зеленски направи тези коментари, след като разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше на посещение в Одеса - голямо пристанище на Черно море, от което се изнасят селскостопански продукти.

"За първи път от десетилетия в Одеса няма редовно движение на търговския флот, няма рутинна пристанищна работа. Това вероятно не се е случвало в Одеса от Втората световна война", каза Зеленски в свое видеообръщение.

"И това е удар не само срещу Украйна. Без нашия селскостопански износ десетки държави в различни части на света вече са на ръба на недостига на храни. И с течение на времето ситуацията може да стане, честно казано, плашеща", добави той.

"Трябва да бъдат предприети незабавни мерки за разблокиране на украинските пристанища за износ на пшеница", написа по-рано Зеленски в своя канал в "Телеграм". Той не уточни какви мерки иска да бъдат предприети. Страните от НАТО, включително САЩ, изключват въоръжена намеса заради опасения да не предизвикат по-широкообхватна война, отбелязва Ройтерс.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Юли

преди 1 година

Продават всичко през Молдова... Явно ще бягат скоро и продават.

61

$$$??? провалил се

преди 1 година

Ти ли бе кратуно Зеленски Не познаваш историята.Ако не беше Ленин Сталин какво щеше да Украйна сега?Одеса Новоросийск Херсон Мариупол са били винаги на Русия Сега дойде населението в тези райони да искат свобода и независимост от Киевския НЕОНАЦИСКИ режим.Помисли и за претенциите на ПОЛША СЛОВАКИЯ УНГАРИЯ РУМЪНИЯ и тогава ще видим какво е Украйна ЕДНА ЖАЛКА ТЕРИТОРИЯ С ЕДИН ЖАЛЪК И ГЛУПАВ КОМИК ПРЕЗИДЕНТ.И СПРИ ДА ПРОСИШ като братята роми.Ти си по БЕТЕР И ОТ ТЯХ.

60

Анонимен

преди 1 година

Разблокирайте си ги сами нали почнахте контра атака срещу Русия вече почти сте на границата и ще я превземете сигурно

fallback