Снимка: БГНЕС

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви по-рано днес, че руският лидер Владимир Путин е отговорен за "военни престъпления", по време на посещението си в Украйна, където се срещна с президента Володимир Зеленски.

"Ясно е, че Владимир Путин е отговорен за чудовищни военни престъпления", заяви Трюдо на пресконференция с украинския лидер.

"Трябва да се потърси отговорност", добави той след срещата на Г-7, в която участва и украинският президент.

По-рано през деня Трюдо посети Ирпин край Киев - град, опустошен от ожесточените боеве между украинските и руските сили преди окупацията му през март от Москва, съобщи кметът на града.

"Станах пряк свидетел на бруталността на незаконната война на Русия", каза той пред репортери.

Кметът на Ирпин Олександър Маркушин публикува снимки в официалния канал в социалните мрежи със снимки на Трюдо, като написа, че той "е дошъл в Ирпин, за да види със собствените си очи целия ужас, който руските окупатори са причинили на нашия град".

Още по темата
Посещението на Трюдо се състоя в същия ден, в който първата дама на САЩ Джил Байдън направи необявено пътуване до Украйна.

Маркушин благодари на министър-председателя за "подкрепата, която Канада оказва на Украйна днес".

"Вярваме в продължаването на сътрудничеството между нашите страни за възстановяването на украинските градове след нашата победа", добави той.

Ирпин наброяваше около 60 000 жители, преди руският президент Владимир Путин да започне атаката си срещу Украйна на 24 февруари.

Украйна обвинява руските сили в зверства срещу цивилни - като тези в Буча, град близо до Киев - след откриването на десетки тела, облечени в цивилни дрехи, в райони, държани, а след това изоставени от руската армия.

Няколко западни политически лидери, включително генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, наскоро посетиха Ирпин и други жилищни райони около столицата Киев, където руските сили бяха обвинени в убийството на стотици цивилни.

Към Трюдо се присъединиха вицепремиерът Кристия Фрийланд и външният министър Мелани Джоли, които заедно издигнаха и знамето на кленовия лист в мисията на Канада в Киев.

Канада "рестартира операциите си в Киев днес", заяви Трюдо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase