Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че доставките на зенитни ракети Stinger, изстрелвани от рамо, може да се забавят, като заяви, че настоява САЩ да доставят ракетите в срок, тъй като войната в Украйна оказва натиск върху доставките.

Ракетите са много търсени в Украйна, където успешно държат на разстояние руските самолети, но доставките от САЩ са намалели и производството на повече от тези зенитни оръжия е свързано със значителни пречки.

Съединените щати одобриха продажбата на 250 ракети Stinger на Raytheon Technologies на Тайван през 2019 г. Тайванските медии съобщиха, че Тайван очаква да приключи доставката до 2026 г., предаде "Ройтерс".

Чу Уен-у, заместник-началник на отдела за планиране на тайванската армия, заяви, че тези доставки може да се забавят.

"Вярно е, че поради промени в международната ситуация може да има риск от забавяне на доставката на преносимите ракети Stinger през тази година", каза той на пресконференция. "Сухопътните войски ще съгласуват с тях пълния план за снабдяване и ще продължат да изискват от американските военни да го изпълняват нормално в съответствие с договора."

Още по темата
Говорителят на министерството Сун Ли-фанг добави, че снабдяването с танкове M1A2 Abrams на General Dynamics Corp е "нормално" - Тайван планира да закупи 108 от тях с доставка до 2027 г.

Тайванските военновъздушни сили също са в контакт със САЩ, за да гарантират, че доставките на нови изтребители F-16 ще се осъществят по график преди 2026 г., каза той.

Това е вторият път тази седмица, в който министерството предупреждава за забавени доставки на американски оръжия.

В понеделник тя заяви, че обмисля алтернативни варианти за въоръжаване, след като САЩ я информираха, че доставката на артилерийска система ще се забави поради "препълнена" производствена линия.

Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, предприема програма за военна модернизация, за да подобри възможностите си да отблъсне китайско нападение, включително с прецизни оръжия като ракети.

Представители на САЩ настояват Тайван да модернизира армията си, за да може да се превърне в "дикобраз", труден за нападение от страна на Китай.
 

Коментари Напиши коментар

8

До Калашников --- Краварите отдавна са ги снарядили с Пейтриът, самоходни артилерийски оръдия, противопехотни и противотанкови мини, модерна електроника и средства за следене движенията на летящи обекти и прочее. Четете малко повече и западната преса. Няма да ви навреди

7

Анонимен

преди 1 месец

Ако доставката им е като нсшата ще имат да чакат

6

Анонимен

преди 1 месец

Едно повторения виждаме Русия и Пакисран