Снимка: архив, БГНЕС

Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна, заяви председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Марчел Чолаку, който посети Украйна по-рано тази седмица заедно с премиера и външния министър, съобщава телевизия Диджи 24.

Запитан от журналисти дали Румъния е готова да доставя оръжие на Украйна, председателят на Камарата на депутатите уточни, че е необходима законодателна рамка, но смята, че Румъния е готова.

Още по темата
„Имаше такава дискусия, както е нормално да имаме, на първо място да съществува законодателна рамка и да видим и развитията в Украйна“, каза Чолаку.

„Твърдо вярвам, че Румъния е готова, ако навлезем в такъв етап и вземем такова решение. Румъния е готова, затова бяха предприети тези пътувания, за да се предложи повече помощ, да се уточнят някои аспекти, което може да бъде направено само чрез срещи лице в лице, и ако има нужда, Румъния ще вземе такова решение", каза Чолаку, който е и лидер на най-голямата парламентарна сила – Социалдемократическата партия.

Марчел Чолаку е най-вероятният бъдещ премиер на Румъния от май следващата година съгласно коалиционното споразумение между неговата Социалдемократическа партия и Национално-либералната партия на настоящия министър-председател Николае Чука. При съставянето на правителството социалдемократите и либералите се договориха за ротационен принцип на премиерския пост с мандат от година и половина.

Запитан за вида на оборудването, което може да бъде изпратено на Украйна, Чолаку заяви, че не е обсъждал това с министъра на отбраната Василе Дънку.

Премиерът Николае Чука заяви на пресконференция вчера, че Румъния ще анализира исканията на правителството в Киев за доставка на оръжие за Украйна.

"Имахме решение за осигуряване на защитно оборудване и боеприпаси. Все още анализираме исканията, които украинското правителство ще представи, и в зависимост от това ще вземем решение", заяви Николае Чука на пресконференция в двореца "Виктория".

Във вторник премиерът Николае Чука, председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку и министърът на външните работи Богдан Ауреску бяха на официално посещение в Украйна. Румънската делегация беше приета от президента Володимир Зеленски и имаше срещи с премиера Денис Шмигал и председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Румънската делегация посети също населените места Бородянка и Ирпин, близо до столицата Киев, които са силно засегнати от незаконната, непровокирана и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, посочва Диджи 24.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase