Снимка: БГНЕС

В сряда канадските депутати гласуваха единодушно и определиха нападенията на Русия в Украйна като "геноцид", като членовете на парламента заявиха, че има "многобройни доказателства за системни и масови военни престъпления срещу човечеството", извършени от Москва.

В предложението на канадската Камара на общините се казва, че военните престъпления на Русия включват масови зверства, системни случаи на умишлено убийство на украински цивилни граждани, оскверняване на трупове, насилствено прехвърляне на украински деца, изтезания, физическо увреждане, психическо увреждане и изнасилване, пише "Ройтерс".

По-рано този месец министър-председателят Джъстин Трюдо заяви, че е "абсолютно правилно" все повече хора да определят действията на Русия в Украйна като геноцид, подкрепяйки обвинението, отправено от президента на САЩ Джо Байдън ден по-рано.

По-рано през април Байдън беше заявил, че инвазията в Украйна е равносилна на геноцид, но беше добавил, че юристите на международно ниво ще трябва да решат дали инвазията отговаря на критериите за геноцид или не.

Още по темата
Русия, която отрича обвиненията в геноцид, нарича действията си в Украйна "специална военна операция" и заяви, че те са били необходими, защото Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия. На свой ред Москва обвинява Украйна в геноцид над рускоезичното население - обвинение, което Украйна отхвърля като глупост.

Канада е сред редица държави, които наложиха санкции на Русия след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари. В сряда тя наложи допълнителни санкции на 203 лица, за които твърди, че са съучастници в опита на Русия да анексира някои райони на Донбас в Източна Украйна.

Късно в сряда страната също актуализира препоръките си за пътуване в Молдова, като посочи риска от въоръжен конфликт в Приднестровието - отцепилата се от Русия част от Молдова в западната част на страната.

Правителството на Канада помоли пътуващите да проявяват висока степен на предпазливост в Молдова и да избягват всякакви пътувания до Приднестровието.

Канадското правителство също така заяви, че ще промени законите си за санкциите, за да позволи средства или имущество, конфискувани или санкционирани от Русия, да бъдат изплатени за подпомагане на възстановяването на Украйна или на засегнатите от руската инвазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase