Снимка: БГНЕС

Тази война понастоящем ни показва, че членството в Европейския съюз ще предотврати по-нататъшни агресивни действия от страна на Русия. Това каза Олга Стефанишина, зам.-министър председател на Украйна на форум в София, предаде репортер на БГНЕС.

„Ние много добре разбираме, че се борим не само за демократичното бъдеще на моята страна, но и за Европа като цяло, като цяло за демокрацията. С нашата устойчивост и кураж показваме, че това е възможно”, каза вицепремиерът.

Стефанишина каза още, че за Украйна е много важно международното правосъдие да изправи виновниците пред съд.

„Трябва да обединим усилията си да спрем агресията и тук не говорим само за санкциите, за отпора, за съпротивата. Знаем колко са силни и санкциите и съпротивата, но трябва да мислим и неконвенционално. ЕС е създаден, за да осигурява развитие и мир на европейския континент след Втората световна война. Днес, когато ЕС е изправен пред най-голямото предизвикателство в следвоенната си история, не може да има никакво колебание, трябва да се предприемат неконвенционални действия. Действия, които да могат да обединяват и да водят до благоденствие, но лидерите трябва да покажат политическо лидерство и кураж, за да може да се насърчава мир на европейския континент. Историческите времена изискват исторически решения. Действително знаем много добре, че по-нататъшната интеграция ще бъде един важен и виден политически сигнал. За нас наистина е много важно, когато говорим за политика на разширяване да сме свидетели и на нова вълна дискусии, а именно – дискусии, които да влеят нов свеж въздух в процеса на разширяване на ЕС и на общото понятие за разширяване. Надяваме се, че юни месец ще се вземе решение, а именно когато спре, когато свърши тази война ще има бъдеще за Украйна, че ще се вземе решение за статут на кандидат на Украйна”, каза тя на форума в София чрез директна видеоконферентна връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase