Снимка: БГНЕС

До момента Украйна е освободила от руската армия 934 населени места и животът в тях постепенно се нормализира, заяви късно в сряда президентът Володимир Зеленски.

Във видеообръщение към нацията Зеленски заяви, че "вече са освободени 934 населени места. Полицията е възобновила работата си в 435 населени места. Местното самоуправление е започнало работа в 431 населени места. Работата на хуманитарните щабове е започнала в 361 населени места".

Украинското правителство постепенно възстановява достъпа на хората до медицински и образователни услуги и органите за социална защита, добави той.

Засягайки темата за срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Киев в понеделник, Зеленски заяви, че тя е била всеобхватна и продуктивна.

Той отбеляза, че са обсъдили теми като процеса на членство в ЕС, конкретните стъпки на ЕС в помощ на Украйна, особено по отношение на отбраната, финансите и санкциите, както и подготовката на необходимите стъпки за възстановяването на страната.

Относно интеграцията на Украйна в ЕС Зеленски заяви: "Това е исторически момент, при който можем да развием максимална скорост в присъединяването към Европейския съюз. Вече доказахме, че украинската държава и обществените институции са достатъчно ефективни, за да издържат дори на изпитанието на войната."

Той съобщи още, че Украйна е публикувала план за засилване на санкциите срещу Руската федерация заради войната срещу нея, като добави: "Планът предвижда ограничения за руския енергиен сектор, банковия сектор, експортно-импортните операции, транспорта."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase