Снимка: БГНЕС
fallback

Популярна шега, която се разпространява в интернет, твърди без доказателства, че украинският президент Владимир Зеленски струва 1,4 милиарда долара – "повече от Уил Смит, Крис Рок и Дейв Чапел, взети заедно". Инсинуацията е ясна. За да може Зеленски, бивш комик, да е натрупал такова състояние, трябва да е участвал в корупция. Но истина ли е това?

Лий Странахан, американски водещ в радио Sputnik, участващ в документалния филм на Оливър Стоун "Разкривайки Украйна", написа в Twitter на своите близо 100 000 последователи: "Защо Зеленски е милиардер?"

Отговорът на Forbes: той не е. Руската инвазия удари тежко милиардерите в Украйна. Според 36-ия годишен списък на световните милиардери на Forbes, в страната са останали само седем и Зеленски не е един от тях (нито и бившият президент и шоколадов магнат Петро Порошенко, който отпадна от класацията тази година).

Но за разлика от своя предшественик, Зеленски никога не е бил милиардер. В момента състоянието му се оценява на около 20 милиона долара, според докладите на Forbes Ukraine.

Основният му актив са около 25% дял в "Квартал 95" - група компании, които създават хумористични предавания и които той прехвърли на партньорите си, след като е избран за президент, въпреки че вероятно ще си върне акциите след напускане на поста.

"Квартал 95" продуцира и притежава сериала "Слуга на народа" - популярна политическа комедия с участието на Зеленски като украински гимназиален учител, който е избран за президент. Netflix, който по-рано излъчваше предаването между 2017 и 2021 г., отново грабна правата през март. С очаквани приходи от 30 милиона долара годишно, Forbes Ukraine оценява дела на Зеленски на 11 милиона долара.

Въпреки че той притежава апартамент в една от най-скъпите жилищни сгради в Украйна в центъра на Киев, той е сравнително скромен по западните стандарти. Forbes изчислява, че цялото портфолио от недвижими имоти на Зеленски е на стойност 4 милиона долара, включително два апартамента, които той притежава изцяло и два, които притежава наполовина, един търговски имот и пет паркоместа.

Интернет детективи или по-вероятно руски пропагандисти приписват на Зеленски собствеността на пет луксозни яхти и три частни самолета, в допълнение към акциите на стойност 60 милиона долара в компании като Saudi Aramco, Meta и Tesla.

Forbes не намира доказателства за такъв флот и ако Зеленски притежава акции в тези компании, трудно е да се повярва, че тези акции биха стрували близо 60 милиона долара.

Според Forbes Зеленски и съпругата му Олена Зеленска споделят банкова сметка, която държи около 2 милиона долара в брой и държавни облигации. Другите им активи, състоящи се от две коли и някои бижута, са на стойност не повече от 1 милион долара.

Зеленски скоро няма да влезе в списъка на милиардерите на Forbes.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

202

Моника

преди 2 години

Марионетка на Американската политика. Като Киро Канадеца. България Български политик няма

201

Анонимен

преди 2 години

Щял да си върне акциите когато няма да е президент. Когато няма да е президент как мислите има ли такава обция.

200

Бубе

преди 2 години

Какъвто посредствен комик, такъв и президент!!! Като видиш дребно човече, бягай от него: Зеленски, Путин, Хитлер, Сталин, бай Тошо.....все лидери"...

fallback