Снимка: БГНЕС

Общ преглед

След като прекара четири часа на опашка, Виктор Фьодорович показа лъскавата си нова покупка. "Аз съм на 63 години. Никога досега не съм изпитвал толкова много гордост от нашата нация. Това е символ на нашата смелост и непоколебимост", казва той пред The Guardian.

Фьодорович е горд собственик на два листа марки, общо 16. Достъпни от централната пощенска станция в Киев, марките са с рисунка на украински войник, който показва среден пръст на руския крайцер "Москва".На перфорирания край на листа е фразата, превърнала се в лозунг, който сплоти украинците в тяхната аутсайдерска битка срещу Москва: "Руски военен кораб, върви…!" "Майната си" е тактично пропуснато.

Думите бяха изречени от Роман Хрибов, когато екипажът на "Москва" помоли него и неговите колеги от граничарите на "Змийския остром", южно от пристанището на Одеса, да се предадат в ранните часове на инвазията на Владимир Путин. Оттогава фразата е станала глобална. Миналата седмица националната пощенска служба "Укрпоща" пусна дизайна като специална възпоменателна марка.

По ирония на съдбата, крайцерът "Москва" потъна малко след като марката бе пусната на пазара.

"Хората са влюбени в марката. Това отразява настроенията по света към Русия", казва Игор Смелянски, генерален директор на "Укрпоща". Имаше дори и кавги, когато една отчаяна жена се опита да си пробие път в неокласическата пощенска сграда с висок таван на площада на независимостта на Киев.

Идеята за специална марка на Смелянски се появява още в първите дни на войната. Той моли обществеността за предложения. Кратък списък от 50 проекта беше пуснат за гласуване, като военният кораб беше триумфалният победител. "Беше демократично, точно като Украйна", казва той. "Дори когато прозвучат сирени за въздушно нападение, хората отказват да напуснат мястото си в опашката."

Пощенската служба отпечата милион марки с военния кораб. 700 000 се продават в цяла Украйна, обяснява Смелянски, като 200 000 са запазени за територии, които в момента са окупирани от руски войски, включително Крим. Още 100 000 ще бъдат продадени онлайн от четвъртък, казва той, включително на купувачи в чужбина.

Засега единственият начин да се сдобиете с марката е да се присъедините към задната част на опашката в Киев. Във вторник тя беше дълга няколко хиляди души. Смейлански излезе от офиса си по средата на сутринта и увери чакащите отвън, че има достатъчно марки за тях – 70 000 в продажба този ден, ограничено до 16 на човек.

Няколко души го помолиха за селфи. Други ръкопляскаха и викаха "Слава Украйна". Междувременно телефонът на Смелянски звънеше непрекъснато с молби от VIP персони. Президентът на Украйна, Владимир Зеленски, позира с марката и кориците миналата седмица, казвайки на съгражданите си в Instagram: "Всеки трябва да я има".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Смейлански казва, че няма да препечата марката, след като бъде разпродадена, въпреки успеха. Той показа дизайни за неин наследник. На една от тях украинската полиция отвлича Владимир Путин, над думите "Арестуван военнопрестъпник". Друга изобразява горящ Кремъл и демонично изглеждащ Червен площад.

Генералният директор посочи иронично, че оригиналната марка е публикувана ден преди две украински противокорабни ракети да се разбият в Москва, който потъна в Черно море. "Трябва да спечелим тази война. Ще я спечелим", заяви той. "Руснаците не знаят за какво се борят. Техните глупости непрекъснато се променят, от денацификация до освобождаване на Донбас."

Смелянски е произвел и тениска "Руски военен кораб, върни на майната си", която скоро ще бъде пусната в обща продажба. Той дава една на журналистите на The Guardian, която да бъде предадена на Борис Джонсън на Даунинг стрийт, заедно с два листа марки, подписана корица и бележка, която гласи: "Благодаря на Обединеното кралство, че застана с Украйна."

Наталия Ткаченко казва, че е успяла да закупи марки в първия ден, когато са били пуснати. "Това е символ, послание. Тя отразява нашия вътрешен патриотизъм", казва тя, опаковайки колет. "Тук съм роденя. Аз живея в тази страна. Те искат да ни унищожат, но няма да се предавам. Съпругът ми няма да се предаде."

Цветното послание на марката е подходящо, добави тя, тъй като дипломацията не е успяла да попречи на Кремъл да започне непредизвикана и опустошителна война. "Това е малко парче хартия. Но вижте опашката. Може да е малъко, но е мощно. Точно като Украйна", казва тя.

Междувременно Фьодорович казва, че е купил марките за свой приятел в Харков, който не е могъл сам да ги вземе, тъй като градът е бил под безжалостни вражески обстрели. Какво мисли той за руския президент? "Путин е луд", категоричен е той, но после пояснява:  "Не, поправете го. По-добре да кажа, че е лош червей."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase