Украински кмет описа преживяванията си по време на шестдневният си плен. Иван Фьодоров, кмет на Мелитопол, разказва, че е прекарал ужасяващи шест дни в плен.

„За тези шест дни разбрах, че за руснаците моят живот и животът на цивилни хора струват точно нула“, каза кметът на Мелитопол Иван Федоров пред агенция Ройтерс.

Градоначалникът беше отвлечен на 11 март, след като руските сили превзеха Мелитопол. По-късно мъжът беше освободен в размяна на пленници. Срещу него бяха разменени много млади руски военнослужещи, на възраст между 19 и 21 г.

Федоров каза, че е измъчван психически, но физически не са му посягали. Седем войници са го разпитвали „през нощта“, провеждайки „около четири или пет часа“ „тежки“ разпити.

„Руските войници предполагаха, че ще бъдат добре дошли в Украйна, но не бяха... и затова руснаците бяха много, много ядосани“, добави той.

Федоров, който сега е в Рим, каза, че поддържа редовна връзка с жителите на Мелитопол. Той се срещна с папа Франциск през уикенда и каза, че го е поканил да посети Украйна, защото „може би той може да спре тази война“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase