Снимка: БГНЕС

Украйна се нуждае от "сериозни играчи, които са готови да извървят целия път", когато става дума за гаранции за сигурност, каза украинският президент Владимир Зеленски.

Говорейки пред журналисти по украинската държавна телевизия във вторник, Зеленски каза, че Украйна все още не е получила "конкретен списък на тези страни, които са готови да се застъпят за нас на 100%."

Той каза, че в момента Украйна обсъжда гаранции за сигурност със страни, включително Франция, САЩ, Германия, Турция, Великобритания и Полша.

"Имаме нужда от сериозни играчи, които са готови да извървят целия път. Нуждаем се от кръг от държави, които в рамките на 24 часа да ни предоставят всякакви оръжия", каза Зеленски.

Тези държави трябва да бъдат държави, "които имат реално влияние върху политиката на санкции" и които са готови да се мобилизират "веднага щом чуем заплахи от Руската федерация", добави той.

"Тези страни ще се обединят. И в рамките на 24 часа два-три дни ще наложат всичко, ще блокират всичко. И просто ще поставят тази страна в блокада", каза той.

По темата за членството в НАТО Зеленски каза, че дори Русия да "постави като условие" Украйна да не се присъедини към алианса, страната е "раздала твърде много животи, за да не бъде откровена".

"Ако ни предложат членство в НАТО утре, без да си играем с живота, тогава ще се присъединим", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase