Снимка: БГНЕС

Сред виещите сирени за въздушно нападение, контролно-пропускателни пунктове, квартални патрули и устойчиви страхове от руски атаки - от море, въздух или земя - историческият и космополитен украински курортен град Одеса нежно се опитва да се свърже отново към прочутия си спокоен празничен дух и да отговори на предизвикателството на Кремъл.

"Музиката е живот. Когато музиката е заглушена, всичко може да се случи. Музиката е начин да защитим умовете си", казва Александър Пролетарски, музикален критик, седнал на бар стол в тъмна изба близо до центъра на града.

Но скорошното повторно отваряне на клубове, плажни ресторанти и салони за маникюр в Одеса не е просто израз на неподчинение или икономическа необходимост. Това също отразява нарастващото доверие на местното население в хода на войната срещу Русия, поне тук, на Черноморското крайбрежие.

"Чувствам, че градът оживява. Мисля, че страхът малко се оттегля. Хората вярват в нашата армия, която ни защитава, и се чувстват комфортно, чувстват се в безопасност. Не мисля, че руската армия побеждава", казва Александър Ходосевич, барабанист на инструментална психеделична група, седнал с група приятели, след като завърши едночасов сет в клуб More Music.

Мястото току-що е отворило врати, изнасяйки концерти на живо (и предавани на живо) в късните следобеди, за да даде достатъчно време на публиката да се прибере преди полицейски час.

Северно от града, на ветровит плаж, популярен сред летните туристи, бръсначи, противопехотни мини и чували с пясък сега блокират всеки достъп до морето.

"Виждал съм руски кораби. Но те се отдръпнаха. Те знаят, че сме заплаха за тях. Имахме много входящ огън. От ракети. Имаше и дронове, хвърлящи бомби. Но те няма да успеят тук. Нека се опитат да кацнат - ще ги накараме да платят висока цена", казва 27-годишният Анатолий, украински войник, управляващ зенитно оръдие, пред BBC.

Има логика в нарастващото доверие на Одеса.

Настъплението на Русия по Черноморието е в застой. Украинските войски в град Николаев не само защитиха своя стратегически мост, но и сега се съобщава, че изтласкват руските сили обратно на изток.

В Херсон, първият град, завзет от руски войски преди месец, окупационните сили за сигурност сега са обвинени в използване на прекомерна сила срещу цивилни протестиращи и в отвличане или арест на местни лидери, за да се опитат да овладеят народните вълнения.

"Когато започнаха да използват този газ, димни пелети и зашеметяващи гранати, аз започнах да бягам. Това беше наистина страшно", казва Лада Даник, университетски преподавател в Херсон, в разговор по Skype. Руснаците започнаха да отвличат хора, да ходят в апартаментите им и местата, където живеят – протестиращи и активисти. Изглежда, че използват по-заплашителни техники и тактики. Мисля, че са в паника", каза тя.

В Одеса има огромна благодарност за начина, по който украинските войници на места като Николаев и Вознесенск устояха и блокираха руските сухопътни сили да се движат по-на запад. Но какво да кажем за десантно кацане?

Анализаторът по сигурността Хана Шелест смята, че Одеса можеше да падне под Русия, ако промосковските лидери бяха създали капитулация в първите дни на войната. Но този вариант вече е отхвърлен и според нея руските войски ще се борят да атакуват от морето, без първо да създадат база на сушата.

"Струва ми се, че е просто невъзможно. Ако погледнете техническите условия, стратегическия терен, Одеса никога не е била град за лесно превземане (от морето). Историята го е доказала няколко пъти", казва тя.

Междувременно огромните катакомби на града - може би 2500 км подземни тунели, прокопани през последните два века - отново се подготвят като възможни убежища за въздушни нападения.

Матраците и хранителните запаси сега се намират в тъмните ъгли в плесеняслата мрежа, подобна на лабиринт, която е била използвана от бягащи семейства и от партизани, както в двете световни войни, така и в Гражданската война в Русия.

"Тук има графити от 40-те години на миналия век. На този пише "Смърт за фашистите", казва пещернякът и местен историк Максим Баранесцки, 46-годишен, размахвайки фенерчето си върху надпис върху каменна стена с цвят на пясък дълбоко под земята.

Но твърдата надежда в Одеса е, че историята няма да се повтори и че тласъкът на Русия на запад по крайбрежието ще остане осуетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase