Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Работим заедно цялото правителство да направим така, че тази външна криза, която заля цяла Европа, да може да бъде поносима за българските условия. Това каза премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на правителството.

Високите цени в момента са на база на високите цени на горивата, на газа на световните пазари. Тази инфлация, която идва и ни залива отвън, като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем, но и заедно с нашите европейски партньори, каза Петков.

Той съобщи, че ЕК е приела за дискусия българското предложение, което ще бъде обсъждано от всички страни-членки.

Предлагаме съвместно да закупуваме газа 27-те страни заедно през един преговорен екип, за да използваме пазарната сила на ЕС, за да стигнем до по-добри нива.

Ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, заедно да направим солидарен механизъм да можем да намалим тези нива до 50 евро, което ще се отрази и на цените на тока, обясни Петков.

Координирано намаляване на акциза за горива - ако се случи, ще покажем на превозвачите, че се грижим за тях, както и на цялата икономика. Засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, да сме сигурни, че независимо каква е ситуацията, имаме втори сценарий за доставка на газ независимо от войната в Украйна. Задължително пълнене на газохранилището до 90% преди следващата зима, каза още той.

Премиерът посочи, че се удължават четирите програми за помощи, като даде пример, че таванът за компенсациите за бизнеса заради скъпия ток от 250 лв. става 300 лв., а допълнителните средства по тази мярка са 738 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Сарказъм Радомирски

преди 2 години

Чувствам се победен. Към това заглявие няма какво да добавя. Толкова е смешно...

97

Анонимен

преди 2 години

Все още е България горивата са най-евтините в ЕС.

96

Анонимен

преди 2 години

Кире що в Турция е по евтино горивото

fallback