Снимка: архив, БГНЕС

Русия е ангажирала над 40 000 сирийци за участие в конфликта в Украйна, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирана от "Гардиън".

Според цитирана от изданието медийна информация от Украйна първите 400 от тях са пристигнали по украинските граници.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права в Ростовска област в Русия край границата с Украйна и в Гомел, Беларус, са изградени центрове за настаняването и обучението им.

Още по темата
Войната в Украйна може да приключи до май, заяви съветникът в украинската президентска канцелария Олексий Арестович, цитиран от "Индипендънт", който допълва, че Москва и Киев може много скоро да се разберат за мира.

Точният срок за това Русия да напусне Украйна ще зависи от обстоятелството какви ресурси е готов да вложи Кремъл във военната кампания. "Мисля, че не по-късно от май, началото на май, трябва да имаме мирно споразумение, а може би и много по-рано, ще видим. Говоря за най-късните възможни дати", каза Арестович, който допусна, че е възможно да се стигне до мирно споразумение и в средата - края на април, в зависимост от хода на бойните действия.

Според него дори и да се стигне до мирно споразумение, Русия може да продължи още година малките тактически сблъсъци, но Арестович заяви, че Украйна ще настоява за пълно изтегляне на руските войски от територията ѝ.

САЩ предупредиха Китай да не помага на Москва, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че на фона на съобщенията, че Русия е поискала оръжия от Пекин, Белият дом е заявил, че на вчерашната си среща в Рим с китайския си колега американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан директно е предупредил Пекин, че ако удовлетвори руските искания, ще има последствия.

В друга статия, озаглавена "Как превъзхожданите във въоръжението защитници на Киев успяха да не позволят на руските войски да превземат столицата", изданието отбелязва, че украинските бойци в града са постигнали това чрез съчетание от партизанска тактика, изграждане на добри отбранителни линии и познаване на градския терен, където се водят бойните действия, което им е осигурило предимство.

Стотици бягат от Мариупол, хуманитарен конвой не успя да достигне града, пише "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че Русия и Украйна са преговаряли вчера на фона на руски артилерийски удари, а междувременно президентът на САЩ Джо Байдън обмисля свикването на среща на лидерите от НАТО. Вестникът допълва, че камиони, превозващи хуманитарна помощ за Мариупол, са били спрени, и посочва, че украинският президент Володимир Зеленски ще направи обръщение пред Конгреса на САЩ.

Китай се опитва да измести вниманието на фона на американския натиск заради Украйна, пише "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът коментира, че докато САЩ оказват натиск на Китай заради подкрепата на Пекин за Русия, Китай се опитва да измести вниманието към опита си да помогне за предотвратяването на това украинската криза да се задълбочи. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва в тази връзка, че на вчерашната си среща с Джейк Съливан китайският дипломат Ян Цзечъ е изтъкнал ангажираността на Китай с намаляването на напрежението в кризата.

Нежеланието на Пекин да се разграничи от Москва обаче руши доверието към на Запада и лимитира всякаква възможна роля, която Китай би могъл да играе в убеждаването на Русия да отстъпи, коментира изданието.

САЩ казаха на съюзниците, че Пекин е дал знак за готовност да окаже военна помощ на Русия, пише "Файненшъл таймс".

Москва е поискала оборудване, включително ракети земя-въздух, според дипломатическа кореспонденция, цитирана от изданието.   
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase