Снимка: БГНЕС

Кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко призова папа Франциск да посети града въпреки войната, като заяви, че присъствието му е ключово за спасяването на човешки животи и постигането на мир, предаде Ройтерс.

Още преди началото на войната папата получи покани да посети Украйна от архиепископа на Украинската гръкокатолическа църква Святослав Шевчук и от посланика на Украйна във Ватикана Андрий Юраш.

Ватиканът потвърди в изявление, че папата е получил писмото, датирано от 8 март. В изявлението се подчертава, че главата на католическата църква се моли за украинците, но не се споменава нито поканата, нито предстоящо пътуване.

“Вярваме, че личното присъствие на папата в Киев е ключово за спасяването на животи и намирането на път към мира в нашия град, страната и другаде”, написа Кличко.

Ако не е възможно лично посещение, кметът предлага провеждането на видеоконференция - на живо или на запис, в която да участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Призоваваме Ви като духовен водач да покажете своето състрадание, да застанете редом с украинския народ, разпространявайки призива за мир”, се казва в писмото, чието съдържание беше потвърдено от говорителка на кмета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase