Снимка: БГНЕС
fallback

Повече от 100 работници в украинската атомна електроцентрала в Чернобил - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г. - са блокирани там повече от 12 дни, неспособни да напуснат, след като руските сили завзеха централата в първия ден от инвазията.

Други 200 украински пазачи, които отговаряха за сигурността по време на нападението, също остават в капан.

Работниците продължават да изпълняват задълженията си и се казва, че атмосферата е спокойна, но BBC съобщава, че условията вътре са трудни, като храната и лекарствата са ограничени.

Нарастват и опасенията, че стресът може да повлияе на способността им да изпълняват безопасно задълженията си в ядрената площадка.

"Сложна и напрегната ситуация"

Руските войници сега са в 32-километровата зона около Чернобил и са заобиколили периметъра на централата.

Русия казва, че е осигурила мястото съвместно с украинската национална гвардия, но Украйна оспорва това и казва, че руските войски имат пълен контрол.

Роднина на един от работниците, блокиран в завода, казва пред BBC, че руската страна е била готова да им позволи да сменят смените, но не могат да гарантират безопасността им по време на пътуването им до дома, нито за работници, които пътуват, за да заемат мястото им.

Влакът между Славутич и Чернобил пътува за кратко през Беларус, основен съюзник на Русия.

Въпреки че централата вече не работи, Чернобил никога не е бил напълно изоставен и все още изисква постоянно управление. Всъщност, след като реактор номер четири експлодира преди 36 години, другите му реактори продължават да работят няколко години и цял град - Славутич - е построен за настаняване на работници, които са евакуирани след аварията.

Около 2400 души все още работят на обекта: учени, техници, готвачи, медици и друг помощен персонал, плюс членове на националната гвардия.

В нормални времена работниците се качват на влак от Славутич в началото на смяната си и след това се връщат у дома. Но за служителите, които бяха там, когато руснаците нахлуха, всичко изведнъж се промени - те бяха принудени да живеят на място.

"Ситуацията е сложна и напрегната", казва за BBC Юрий Фомичев, кмет на Славутич. "Трудно им е морално, психологически и физически."

Работниците имат малко храна на място, но тъй като не знаят колко време ще бъдат там, те се ограничават до едно хранене на ден (приготвено от готвачи, които също са блокирани там) и се казва, че храната е основно от хляб и каши.

В неделя руският персонал предложи доставка на храна, но украинските работници я отказаха, като казаха, че това е пропаганден трик. Там няма и условия за спане, затова са създадени временни спални, като някои спят на лагерни легла и маси, други на пода. За да получат малко време за отдих, работниците са се разделили на смени, като една група работи, докато друга почива.

За семействата на служителите в близкия Славутич това е труден момент.

"Някои от работниците се нуждаят от медикаменти, които в завода са ограничени, а това създава допълнителни притеснения за близките", казва Фомичев. "Трябва да им кажем, че в момента няма безопасен начин да изведем работниците оттам."

Има ли опасност от взрив в Чернобил?

Тъй като работниците усещат физическите и психологическите последици от близо две седмици, останали на работа в изведена от експлоатация ядрена електроцентрала, има опасения, че стресът може да повлияе на способността им да изпълняват безопасно задълженията си.

"При тези условия концентрацията на работниците става все по-лоша и това е заплаха за безопасността", казва кметът Фомичев. "Може да не е работеща електроцентрала, но все пак изисква много внимание, за да сме сигурни, че системите работят нормално."

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси многократно е подчертавал необходимостта персоналът да може да си почива, за да изпълнява работата си безопасно, а в интервю за BBC той каза, че се е свързал с руската страна, за да предадете това съобщение.

Но ядрените експерти казват, че тъй като това не е действаща атомна електроцентрала, опасността за общественото здраве е ограничена.

"Не е добре хората да не сменят смяната и че работят с руски войници около тях, но не виждам голяма опасност", казва Джеймс Смит, професор по екология в Университета в Портсмут, който изучава Чернобил от много години и е бил на мястото много пъти. "Последният реактор беше спрян през 2000 г., така че отработеното ядрено гориво... вече не генерира значително топлина", обяснява той, добавяйки, че това прави изключително малко вероятно да се случи голямо изпускане на радиоактивност.

Нивата на радиация скочиха в региона, когато електроцентралата беше завзета, поради  това, че тежкото военно оборудване вдигна радиоактивния прах около обекта. Професор Смит обаче казва, че радиацията не се е повишила до тревожни нива.

Изтощение и отчаяние

Рискът от голяма ядрена катастрофа може да е нисък, но за работниците, заседнали вътре, и техните семейства емоционалната цена е много реална.

"Целият персонал е супер изтощен и отчаян. Съмняват се, че някой се интересува от тях. В момента не виждат някой да прави нещо, за да ги спаси", казва роднината на един служител.

В интервю за BBC тя призова МААЕ да се намеси, за да могат настоящите работници да напуснат безопасно, като друга група поеме управлението.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че е в контакт с украинската и руската страна в опит да управлява безопасността както в Чернобил, така и в действащите атомни електроцентрали в Украйна, където според експертите последствията от открития конфликт могат да бъдат по-сериозни.

Нищо окончателно обаче не е договорено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 2 години

пореден фейк умират от глад, но отказват храната на руснаците ХАХАХАХА

36

Анонимен

преди 2 години

45-"НЕПОБЕДИМИТЕ" НА ФОН ПАУЛУС ПРАВИХА "ПАРАД" ВЪВ МОСКВА ВЪВ ДРИПИ. АМА БАНДЕРОВЦИТЕ ША ГИ ВЛАЧАТ ПО ПАВЕТАТА ДА ИМ ДРЪНКАТ КРАТУНИТЕ.

35

Анонимен

преди 2 години

ЧЕРНОБИЛ е ЗАКРИТ още през 2000 г и не произвежда нищо. Сега е във етап извеждане на съоръженията до безопасност. Чак до към 2060 г. До тогава все има опасност.

fallback