Снимка: Getty
fallback

По-рано днес президента на Украйна Владимир Зеленски заяви, руската атака срещу Запорожската атомна електроцентрала може да причини разрушения, равняващи се на "шест Чернобила". Думите му дойдоха, след като пожар избухна в централата по време на нападение от руските сили.

Проф. Робин Граймс от Imperial College London казва, че съдът под налягане на ядрения реактор "може да издържи на значителни щети от явления като земетресения" - но "той не е проектиран да издържа на експлозиви като артилерийски снаряди".

Той обаче добавя, че изглежда малко вероятно въздействието да доведе до "ядрено събитие, подобно на Чернобил".

Проф. Том Скот от университета в Бристол казва пред BBC, че "обстрелването на атомни електроцентрали е против Женевската конвенция и това очевидно е много тревожно".

По-рано научният кореспондент на BBC Виктория Гил съобщи за коментари на ядрени експерти, които казват, че ситуацията в Запорожие не е "поредният Чернобил" - но все пак може да бъде много рискова.

Международната агенция за атомна енергия заяви, че не е имало "изпускане на радиоактивен материал" след атаката в централата.

Ръководството на Запорожската атомна електроцентрала в Енергодар сега работи под прицел, съобщи компанията, която управлява станцията.

Петро Котин, ръководител на държавния ядрен генератор "Енергоатом“, съобщи в Telegram, че руските сили са "влезли на територията на атомната електроцентрала, поели контрола над персонала и управлението на атомната електроцентрала. Ръководството на станцията работи под прицел на нашествениците", казва той.

Котин твърди, че служителите са били "приети сутринта да изпълняват задълженията си" и добавя, че компанията няма "директна връзка със станцията" и получава информация от източници там.

Състояние на реакторите: Котин каза, че шестте реактора в централата имат гориво във всеки от тях, докато предреакторните басейни съхраняват отработено ядрено гориво, облъчения страничен продукт от реакторите.

Котин каза, че ако ядрените съоръжения бъдат засегнати от обстрел, това "ще доведе до ядрена катастрофа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 2 години

До 24 , Ами то това е целта на целия цена ри не го ли разбираш само че явно си толкова с гладък мозък че изобщо не разсъждаваш и къде ще живееш знаеш ли че България няма да има след това.Умник!

34

Анонимен

преди 2 години

До 31 Много точно казано

33

Анонимен

преди 2 години

Аз бих започнал статията :Така по-рано днес украинският президент зеленский за пореден път излъга се света че някой стреля до ядрената централа и подлага на риск сигурността на цяла Европа.Защо не чуем и другата страна на конфликта а само Зленски Зеленски стига с тоя комик и лъжец.

fallback