Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Руските въоръжени сили установиха пълен контрол върху южния украински град Херсон, заяви тази сутрин говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде Франс прес.

Същата информация бе съобщена и от агенция Ройтерс, която се позовава на РИА Новости.

Oще по темата
Малко по-рано обаче кметът на Херсон Игор Колихаев каза, че градът все още е под украински контрол, отбелязва Франс прес. "Още сме Украйна. Продължаваме да се съпротивляваме. Днес ще се опитам да намеря решения по въпросите, свързани със събирането на телата на загиналите, с възстановяването на подаването на електричество, газ, вода и отопление там, където, където има спирания. Но ви предупреждавам: да успея да свърша това днес ще бъде чудо", написа Колихаев в профила си във Фейсбук.

Херсон и околностите му бяха подложени на интензивни бомбардировки през последните часове. Херсонска област, която граничи с Крим, бе атакувана още в началото на руската инвазия на 24 февруари, припомня Франс прес.  

Конашенков заяви, че цивилните инфраструктури и общественият транспорт в града продължават да функционират нормално. "Продължават преговорите между руското военно командване и градската и областната администрация за решаване на въпросите по поддръжка на функционирането на обекти на обществената инфраструктура и гарантирането на правовия ред и сигурността на населението", каза той, цитиран от ТАСС.

Руските окупатори влязоха в Херсон и понастоящем контролират речното пристанище и железопътната гара на града, заяви кметът Колихаев, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН, която се позовава на украинския портал "Сегодня". По непотвърдена информация е била обстреляна градската централа на Службата за сигурност на Украйна, което е довело до пожар. Колихаев помоли президента на Украйна Володимир Зеленски да организира "зелен коридор" за "събирането на стотиците трупове в района" на Херсон.

Кметът заяви пред "Радио Свобода", че загинали и ранени има както сред военните, така и сред цивилното население. "Руските терористи стрелят по училища, по многоетажни сгради, в града се чуваха много взривове", каза Колихаев.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

248

Ботев

преди 2 години

В основата и на този конфликт стои световният агресор - САЩ. Бруталната Желязна завеса, която беше спусната от Вашингтон, не може да скрие истината

247

Потомък на Аспарух

преди 2 години

НАТО ще ударят първо Беларус като реципрочен удар. Това ще е голям удар за логистиката на зомби армията на полуделия лилипут. Ще разруши и необоснованото самочувствие на високомерните руснаци.

246

антилиберал

преди 2 години

До АнонименКазваш ти есперта, коъто си е спрял парното,кара 30 годишна бракма на газ и заплатата му стига за щайга Евро краставици /череши може евентуално да си позволи 1 път в годината/. Сирене от палмово масло, салам от Европейски копита и нокти, мляко на прах умираш на 55 години. С разбито здравеопазване, култура, спорт а изкуството рисува *** по картни на Майстора. Халал да ти е "просперитета"! Гледай малката булка или БигБрадър и псувай на канче ракия по Русия!

fallback