Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз иска да предостави 70 изтребителя на Киев в момент, когато руски военен конвой, дълъг 64 км, е забелязан от сателитни снимки да се движи от север към украинската столица, пише в заглавие в. "Индепендънт". Изданието отбелязва, че руските войски затварят обръча около Киев и градът го очаква "продължителна и кървава обсада".

Още по темата
Британският вестник съобщава, че украинската посланичка във Вашингтон е казала, че Русия е използвала вакуумна бомба при инвазията си в Украйна. Тези бомби са известни още като термобарични или аерозолни бомби, които изсмукват кислорода от атмосферата, което увеличава силата на взрива.

В обсадения Киев жителите копаят окопи и издигат бариери, за да попречат на навлизането на руските войски, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Десетки цивилни са убити след тежки бомбардировки срещу втория по големина украински град Харков, по който руските войски водят безразборен обстрел, отбелязва в. "Гардиън".

Бомбардировките на Харков хвърлят сянка върху преговорите между Украйна и Русия на беларуската граница, пише в заглавие в."Файненшъл таймс". Британското издание посочва, че видеокадри показват поразени от артилерийски обстрел жилищни блокове във втория по големина украински град, от които се издигат гъсти стълбове от дим.

Вестникът отбелязва, че започнатата от Русия преди пет дни военна инвазия не постигна целта си за сваляне на украинското правителство или превземане на някой от големите украински градове, но накара стотици хиляди украинци  да напуснат страната.

"Файненшъл таймс" цитира западни представители, които предупреждават, че броят на цивилните жертви вероятно ще нарасне, след като руските сили засилиха артилерийския обстрел по двата най-големи града в Украйна Киев и Харков.

Изданието посочва, че Русия попада във все по-голяма международна изолация от началото на инвазията, а вчера френският президент Еманюел Макрон се е обадил по телефона на руския си колега Владимир Путин, за да поиска незабавно спиране на руското настъпление.

Според Кремъл Путин е отговорил на Макрон, че уреждане на конфликта е възможно "само ако легитимните интереси на Русия в сферата на сигурността бъдат безусловно приети". Това според Путин включва признаване на руския суверенитет върху анексирания през 2014 г. полуостров Крим и "денацификация" и "демилитаризация" на Украйна, отбелязва британското издание.

Само за 72 часа Европа из основи преразгледа отношенията си с Русия след края на Студената война, налагайки сурови санкции и въвеждайки ограничения за полети на руски самолети, отбелязва в заглавие в. "Вашингтон пост".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase