Снимка: архив, БГНЕС

Британският външен министър Лиз Тръс ще заяви днес в Женева на заседание на Съвета на ООН по правата на човека, че Русия трябва да бъде изолирана на международната сцена като наказание за това, че „убива поголовно украинци“.

Лиз Тръс вече има репутацията на един от най-яростните критици на руското нахлуване в Украйна и поведението на Москва, като често езикът ѝ е далеч от общоприетата дипломация, предаде БНР.

Още по темата

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дори заяви, че президентът Владимир Путин е привел силите за ядрено възпиране на Русия в повишена готовност заради крайните изявления на западни лидери, сред които се посочва и британският външен министър.

В Москва едва ли ще очакват нещо по-различно от речта на Лиз Тръс в Женева днес. От предварително обявено копие на речта става ясно, че тя запазва досегашния си агресивен стил по отношение на Путин, като изтъква, че той „избива поголовно украинци, че ръцете му са изцапани с кръвта не само на невинни украинци, но и от изпратените на смърт от него хора“.

Очаква се Лиз Тръс да заяви, че Путин нарушава международните закони, включително Хартата на ООН, че нарушава човешките права в небивал размер и светът няма да стои безучастен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase